Marisken / 'skin tags'

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785202

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Marisken komen zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Marisken zijn goedaardige huidplooien rondom de anus. Een ander woord voor mariske is ‘skin tag’, oftewel ‘huidflapje’.

Hoe ontstaan skin tags?

Hoe marisken ontstaan is niet helemaal duidelijk. Er wordt aangenomen dat een mariske een resttoestand is van een gestolde ader rondom de anus. Zo’n gestolde ader kan ontstaan bij mensen met aambeien of obstipatieklachten. Indien er te hard wordt geperst bij de ontlasting kunnen de adertjes rondom de anus uitzetten. Nadat deze genezen zijn, kan er zich dan een huidflapje oftewel mariske ontwikkelen. Het komt echter ook voor dat marisken zonder duidelijke aanleiding ontstaan.

Kunnen marisken voorkomen worden?

De volgende vraag die dan meestal volgt: kan een mariske voorkomen worden? Wanneer een mariske het gevolg is van een aambei of gestolde ader, dan is het dus zaak om deze te voorkomen. In dat geval dient u te zorgen voor een soepele stoelgang en moet u proberen om obstipatie te voorkomen. Dit kan door een gezonde leefstijl aan te houden. Denk daarbij aan voldoende beweging, iedere dag 1,5 tot 2 liter water drinken en tot slot is het zaak om iedere dag voldoende vezelrijk voedsel te eten. Vermijd wit brood en witte suiker en kies voor bruin brood, peulvruchten en genoeg groente en fruit.

Helaas is er nooit 100% garantie dat u een mariske kunt voorkomen. Zelfs wanneer u bovenstaande maatregelen streng in acht neemt, kan er toch een huidflapje ontstaan. Een mariske zal nooit van zichzelf genezen. Wel is er kans dat er meer huidplooitjes ontstaan in de loop der jaren. Het goede nieuws is echter: een mariske kan goed behandeld worden.

Wanneer naar de huisarts?

Over het algemeen geven marisken geen klachten en hoeven ze niet altijd behandeld te worden. Er kan echter plaatselijke irritatie of zelfs een ontstekingsreactie ontstaan doordat poepresten achterblijven in de plooien van de mariske. Dit kan jeuk, roodheid en schilfering veroorzaken. Marisken bloeden in de regel niet. 

Als marisken klachten van (chronische) anale jeuk of cosmetische bezwaren geven, dan kunnen ze operatief worden verwijderd. Dit gebeurt meestal onder kortdurende algehele narcose.

Een behandeling bij Xpert Clinics Proctologie wordt bij medische indicatie vergoed door de zorgverzekeraar, net zoals dat ook zou gebeuren bij behandeling in het ziekenhuis.

In onze klinieken wordt u discreet behandeld en staat uw privacy voorop. U ontmoet dan ook direct de specialist die u gaat helpen en kunt vaak al tijdens het eerste consult behandeld worden. Wij bieden u een veilige omgeving: kleinschalig maar superspecialistisch.

Neem contact op

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Proctologie heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Onze behandelingen worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Intake

Eén telefoontje en we plannen meteen een consult voor u in. U kunt hiervoor bellen naar ons informatiecentrum: 088 778 52 02 (ma-do van 8-18 uur, vrij van 8-17 uur). U krijgt dan een van de medewerkers van ons Informatiecentrum aan de lijn. Zij vragen naar uw klachten en in overleg met u wordt er een afspraak ingepland, in de vestiging van uw keuze.

Om het consult zo goed mogelijk voor te bereiden vragen we naar uw medische achtergrond en uw medicijngebruik. Ook ontvangt u alvast informatie over de behandeling.

Plan een intake Bellen

Consultafspraak met arts

Consult

Tijdens het consult zal de proctoloog de tijd nemen om naar uw klachten te luisteren en u vragen stellen over uw gezondheid en medische achtergrond.

Daarna zal hij een uitwendig onderzoek doen. Inwendig onderzoek is alleen nodig wanneer het vermoeden bestaat dat u ook aambeien heeft. Dit laatste gebeurt voorzichtig met de vinger (rectaal toucher) en met een kijkertje (proctoscoop).

Het is begrijpelijk dat u tegen dit onderzoek opziet. Toch is dat in feite niet nodig. U hoeft zich voor het onderzoek niet uit te kleden, u hoeft slechts uw broek een stukje te laten zakken. De arts zal u vervolgens vragen op uw zij te gaan liggen met opgetrokken knieën. In deze voor u comfortabele houding wordt het onderzoek verricht. In de meeste gevallen zijn zowel het onderzoek als de behandeling nagenoeg pijnloos.

Wanneer u kort voor het onderzoek nog naar het toilet geweest bent, is de endeldarm meestal leeg en kan het onderzoek zonder problemen plaatsvinden. Soms kan het nodig zijn om een klysma te gebruiken om de endeldarm te legen. U krijgt dan een flesje met klysmavloeistof van ons dat u zelf op het toilet kunt inbrengen. 

Meteen na het onderzoek zal de arts zijn bevindingen met u bespreken en vertellen wat de mogelijke behandelingen zijn. In geval van marisken wordt voor de behandeling een nieuwe afspraak gemaakt.

Behandeling & Nazorg

Behandeling van marisken

Marisken moeten operatief worden verwijderd. Dat gebeurt onder narcose. De huidflapjes worden dan nauwkeurig weggesneden met behulp van een elektrisch mes. De wondjes worden open gelaten om het risico op infectie zo klein mogelijk te houden.

Na de behandeling

Na verwijdering van de skintags worden de wondjes opengelaten. Deze genezen vanzelf maar dat heeft even tijd nodig. Tot die tijd blijven ze wondvocht afscheiden. Ook kunnen de wondjes de eerste dagen behoorlijk pijnlijk zijn. Hiervoor kunt u een pijnstiller (paracetamol) nemen.

De wondjes moeten goed schoongehouden worden. Neem dus meerdere malen per dag een zitbad of spoel de wondjes schoon onder de douche. Verder mag u gewoon douchen of in bad. Het kan geen kwaad als er zeep bij de wond komt.

De eerste dagen kan de stoelgang pijnlijk zijn of een brandend gevoel geven. Dat wordt snel minder wanneer u spoelt met veel koud water. Eventueel kan een laxeermiddel voorgeschreven worden om de ontlasting wat zachter te maken.

Hou er rekening mee dat het 2 tot 4 dagen duurt voor u uw normale werkzaamheden weer kunt oppakken.

FAQ

Veelgestelde vragen over Marisken / 'skin tags'

Een afspraak maken bij Xpert Clinics Proctologie is zo geregeld. Eén telefoontje en we plannen meteen een consult voor u in. Xpert Clinics Proctologie kent geen lange wachttijden, u wordt dus altijd snel geholpen. We hebben met alle grote zorgverzekeraars afspraken gemaakt over de vergoeding van behandelingen door onze artsen. In uitzonderlijke gevallen heeft u wel toestemming van uw verzekering nodig. Daarbij helpen we u natuurlijk graag.

Een behandeling bij Xpert Clinics Proctologie wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar, zoals dat ook zou gebeuren bij behandeling in het ziekenhuis. De enige voorwaarde is, dat er een medische indicatie bestaat. U heeft ook een verwijzing van de huisarts nodig.

De behandeling aan anale aandoeningen wordt net als in het ziekenhuis bij medische indicatie door alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Uw huisarts of een andere medisch specialist is degene die beoordeelt of u hiervoor een verwijsbrief kunt krijgen. U kunt zelf aangeven dat u daarbij naar onze kliniek zou willen komen. Wanneer er geen medische indicatie bestaat voor uw huidafwijking of anale klachten en Xpert Clinics Proctologie geen afspraken heeft gemaakt met uw zorgverzekeraar, komen de kosten voor behandeling voor uw eigen rekening. 

Xpert Clinics Proctologie heeft met alle grote zorgverzekeraars afspraken gemaakt. Op deze pagina staan alle zorgverzekeraars waarmee wij afspraken hebben gemaakt. Staat uw zorgverzekering er niet bij en wilt u weten of de behandeling (gedeeltelijk) wordt vergoed? Informeer dan altijd eerst bij uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak maakt bij Xpert Clinics Proctologie. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Als uw zorgverzekeraar geen prijsafspraken met Xpert Clinics Proctologie heeft gemaakt en u toch bij ons behandeld wilt worden, dan kan dat natuurlijk. In deze situatie geldt het zogenaamde passantentarief. U krijgt dan zelf de rekening ter betaling toegestuurd. Vervolgens moet u zelf met uw zorgverzekeraar in contact treden om dit vergoed te krijgen.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 02 Plan een intake