Een afspraak maken bij Xpert Clinics Proctologie is zo geregeld. Eén telefoontje naar 088 778 52 02 en we plannen meteen een consult voor u in. Xpert Clinics Proctologie kent geen lange wachttijden, u wordt dus altijd snel geholpen. We hebben met alle grote zorgverzekeraars afspraken gemaakt over de vergoeding van behandelingen door onze artsen. In uitzonderlijke gevallen heeft u wel toestemming van uw verzekering nodig. Daarbij helpen we u natuurlijk graag.
Wat zijn marisken / skin tags?
Marisken zijn goedaardige huidplooien rondom de anus en komen zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Een ander woord voor mariske is ‘skin tag’, oftewel ‘huidflapje’.
Hoe marisken ontstaan is niet helemaal duidelijk. Er wordt aangenomen dat een mariske een resttoestand is van een gestolde ader rondom de anus. Zo’n gestolde ader kan ontstaan bij mensen met aambeien of obstipatieklachten. Indien er te hard wordt geperst bij de ontlasting kunnen de adertjes rondom de anus uitzetten. Nadat deze genezen zijn, kan er zich dan een huidflapje oftewel mariske ontwikkelen.
Het komt echter ook voor dat marisken zonder duidelijke aanleiding ontstaan.
Niet zeker of u skin tags heeft? Doe de test.
De stappen van een behandeling
Maak een afspraak
Een afspraak maken kan op twee manieren:
- Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 02
- Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen
Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.
Het consult
Tijdens het consult zal de chirurg de tijd nemen om naar uw klachten te luisteren en u vragen stellen over uw gezondheid en medische achtergrond.
Daarna zal hij een uitwendig onderzoek doen. In onze klinieken wordt u discreet behandeld en staat uw privacy voorop.
Meteen na het onderzoek zal de arts zijn bevindingen met u bespreken en vertellen wat de mogelijke behandelingen zijn. In geval van marisken wordt voor de behandeling een nieuwe afspraak gemaakt.
Behandeling van marisken / skin tags
Over het algemeen geven marisken geen klachten en hoeven ze niet altijd behandeld te worden. Er kan echter plaatselijke irritatie of zelfs een ontstekingsreactie ontstaan doordat poepresten achterblijven in de huidplooien. Dit kan jeuk, roodheid en schilfering veroorzaken. Marisken bloeden in de regel niet maar door het schoonmaken na de ontlasting kan het voorkomen dat er een klein wondje ontstaat.
Als marisken klachten van (chronische) anale jeuk of cosmetische bezwaren geven, dan kunnen ze operatief worden verwijderd.
Het verwijderen van de marisken / skin tags wordt op de operatiekamer gedaan door uw behandeld chirurg.
De huidflapjes worden nauwkeurig weggesneden met behulp van een elektrisch mes. Daarna wordt met een het elektrische mes de bloedvaatjes dichtschroeit. Dit laat een oppervlakkig wondje achter dat vanaf de randen vanzelf weer dichtgroeit. De wondjes worden opengelaten om het risico op infectie zo klein mogelijk te houden.
Dit gebeurt meestal onder kortdurende algehele narcose.
Nazorg
Na verwijdering van de skintags worden de wondjes opengelaten. Deze genezen vanzelf maar dat heeft even tijd nodig. Tot die tijd blijven ze wondvocht afscheiden. Ook kunnen de wondjes de eerste dagen behoorlijk pijnlijk zijn. Hiervoor kunt u een pijnstiller (paracetamol) nemen.
De wondjes moeten goed schoongehouden worden. Neem dus meerdere malen per dag een zitbad of spoel de wondjes schoon onder de douche. Verder mag u gewoon douchen of in bad. Het kan geen kwaad als er zeep bij de wond komt.
De eerste dagen kan de stoelgang pijnlijk zijn of een brandend gevoel geven. Dat wordt snel minder wanneer u spoelt met veel koud water. Eventueel kan een laxeermiddel voorgeschreven worden om de ontlasting wat zachter te maken.
Houd er rekening mee dat het 2 tot 4 dagen duurt voor u uw normale werkzaamheden weer kunt oppakken.
Ervaringen
Veelgestelde vragen over Marisken / skin tags
Wanneer een mariske het gevolg is van een aambei of gestolde ader, dan is het dus zaak om deze te voorkomen. In dat geval dient u te zorgen voor een soepele stoelgang en moet u proberen om obstipatie te voorkomen. Dit kan door een gezonde leefstijl aan te houden. Denk daarbij aan voldoende beweging, iedere dag 1,5 tot 2 liter water drinken en tot slot is het zaak om iedere dag voldoende vezelrijk voedsel te eten. Vermijd wit brood en witte suiker en kies voor bruin brood, peulvruchten en genoeg groente en fruit.
Helaas is er nooit 100% garantie dat u een mariske kunt voorkomen. Zelfs wanneer u bovenstaande maatregelen streng in acht neemt, kan er toch een huidflapje ontstaan. Een mariske zal nooit van zichzelf genezen. Wel is er kans dat er meer huidplooitjes ontstaan in de loop der jaren. Het goede nieuws is echter: een mariske kan goed behandeld worden.
Normaal gesproken is de kans klein, let er wel op dat u persen tijdens het ontlasten zoveel mogelijk dient te vermijden. Bij eventuele zwangerschap of bevalling is het risico op terugkomen erg hoog.
Goed spoelen met de douchekop na de toiletgang en droogdeppen in plaats van vegen verminderen de pijnklachten.
3x per dag goed spoelen van de wondjes en droogdeppen helpt de geur te verminderen. Vaak bent u zelf de enige die de geur ruikt, dus maakt u zich daar geen zorgen over.
Nee, dit wordt vanzelf minder. U kunt een gaasje van 5x5 cm kopen bij de drogist of apotheek en dit tussen de billen plaatsten. Hierdoor absorbeert het gaasje het vocht. Wissel het gaasjes tenminste 3 keer per dag. En spoelde wond ook tenminste 3 keer per dag.
Nee, ook dit zal vanzelf weer verdwijnen. Het is een normale reactie van uw lichaam om de wondjes te genezen. Na een aantal weken is de zwelling volledig verdwenen, dus geduld is het belangrijkste.
Sommige mensen vinden het gebruik van een maandverbandje dat in de vriezer heeft gelegen prettig. Het kan een pijnstillend effect hebben en toename van zwelling mogelijk tegengaan.
Het herstel van een ingreep verschilt per patiënt maar binnen een week worden de klachten al snel minder. Lichamelijke inspanningen en werken is dan weer mogelijk.
Uw behandeling door de specialisten van Xpert Clinics Proctologie wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.
Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2023 bedraagt het minimale eigen risico € 385. Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Kijk dan hier of bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 02.
Meer informatie vindt u ook in de informatiefolder.
Bij Xpert Clinics werken chirurgen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van anale aandoeningen. En de chirurg die u tijdens het consult ziet, is ook degene die de operatie uitvoert en de nazorg levert.
Contact
U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.
Neem telefonisch contact op: |
|