Marisken / 'skin tags'

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785202

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Marisken (ook wel: skin tags) zijn plooitjes of huidflapjes rondom de anus. Ze zijn volkomen onschuldig en voelen zacht aan: ze doen dus ook geen pijn. Toch kan een mariske ongemak veroorzaken: door de onregelmatigheid van de plooien kan het lastig zijn om de anus goed schoon te houden. Blijven er toch restjes ontlasting achter tussen de skin tags, dan kan dat logischerwijs irritatie en jeuk veroorzaken. Het kan een reden zijn om marisken weg te laten halen. Ook vanuit cosmetisch oogpunt hebben mensen vaak de wens om marisken te laten verwijderen. 

Hoe ontstaan skin tags?

We weten niet precies hoe een mariske ontstaat. Er zijn wel enkele theorieën dat een mariske het restant is van een aambei die er ooit heeft gezeten of een gestolde ader rondom de anus. Indien u obstipatieklachten heeft en veel moet persen tijdens de ontlasting kunnen aders rondom de anus uitzetten. Deze adertjes kunnen onderhuids gaan bloeden. Indien dit stolt en geneest, ontwikkelt zich een huidflapje, zo wordt er gedacht.

Kunnen marisken voorkomen worden?

De volgende vraag die dan meestal volgt: kan een mariske voorkomen worden? Wanneer een mariske het gevolg is van een aambei of gestolde ader, dan is het dus zaak om deze te voorkomen. In dat geval dient u te zorgen voor een soepele stoelgang en moet u proberen om obstipatie te voorkomen. Dit kan door een gezonde leefstijl aan te houden. Denk daarbij aan voldoende beweging, iedere dag 1,5 tot 2 liter water drinken en tot slot is het zaak om iedere dag voldoende vezelrijk voedsel te eten. Vermijd wit brood en witte suiker en kies voor bruin brood, peulvruchten en genoeg groente en fruit.

Helaas is er nooit 100% garantie dat u een mariske kunt voorkomen. Zelfs wanneer u bovenstaande maatregelen streng in acht neemt, kan er toch een huidflapje ontstaan. Een mariske zal nooit van zichzelf genezen. Wel is er kans dat er meer huidplooitjes ontstaan in de loop der jaren. Het goede nieuws is echter: een mariske kan goed behandeld worden.

Wanneer naar de huisarts?

Een mariske is niet kwaadaardig en geeft over het algemeen geen klachten. Wanneer bezoekt u dan toch uw huisarts? Allereerst wanneer er door de mariske(n) restjes ontlasting rond het flapje achterblijven. Zeker ook wanneer deze klachten veroorzaken als jeuk, eczeem, irritatie, roodheid en schilfervorming. Merkt u dat er helderood bloed achterblijft op het wc-papier na een toiletbezoek? Dan gaat het mogelijk niet om een mariske, maar om een andere anale aandoening zoals aambeien. Uw huisarts kan uitsluitsel geven.

Een behandeling bij Helder kliniek wordt bij medische indicatie vergoed door de zorgverzekeraar, net zoals dat ook zou gebeuren bij behandeling in het ziekenhuis.

In onze klinieken wordt u discreet behandeld en staat uw privacy voorop. U ontmoet dan ook direct de specialist die u gaat helpen en kunt vaak al tijdens het eerste consult behandeld worden. Wij bieden u een veilige omgeving: kleinschalig maar superspecialistisch.

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Intake

Eén telefoontje en we plannen meteen een consult voor u in. U kunt hiervoor bellen naar ons informatiecentrum: 088 778 52 02 (ma-do van 8-18 uur, vrij van 8-17 uur). U krijgt dan een van de medewerkers van ons Informatiecentrum aan de lijn. Zij vragen naar uw klachten en in overleg met u wordt er een afspraak ingepland, in de vestiging van uw keuze.

Om het consult zo goed mogelijk voor te bereiden vragen we naar uw medische achtergrond en uw medicijngebruik. Ook ontvangt u alvast informatie over de behandeling.

Plan een intake Bellen

Maak een afspraak

Consult

Tijdens het consult zal de proctoloog de tijd nemen om naar uw klachten te luisteren en u vragen stellen over uw gezondheid en medische achtergrond.

Daarna zal hij een uitwendig onderzoek doen. Inwendig onderzoek is alleen nodig wanneer het vermoeden bestaat dat u ook aambeien heeft. Dit laatste gebeurt voorzichtig met de vinger (rectaal toucher) en met een kijkertje (proctoscoop).

Het is begrijpelijk dat u tegen dit onderzoek opziet. Toch is dat in feite niet nodig. U hoeft zich voor het onderzoek niet uit te kleden, u hoeft slechts uw broek een stukje te laten zakken. De arts zal u vervolgens vragen op uw zij te gaan liggen met opgetrokken knieën. In deze voor u comfortabele houding wordt het onderzoek verricht. In de meeste gevallen zijn zowel het onderzoek als de behandeling nagenoeg pijnloos.

Wanneer u kort voor het onderzoek nog naar het toilet geweest bent, is de endeldarm meestal leeg en kan het onderzoek zonder problemen plaatsvinden. Soms kan het nodig zijn om een klysma te gebruiken om de endeldarm te legen. U krijgt dan een flesje met klysmavloeistof van ons dat u zelf op het toilet kunt inbrengen. 

Meteen na het onderzoek zal de arts zijn bevindingen met u bespreken en vertellen wat de mogelijke behandelingen zijn. In geval van marisken wordt voor de behandeling een nieuwe afspraak gemaakt.

Consultafspraak met arts

Behandeling

Marisken moeten operatief worden verwijderd. Dat gebeurt onder narcose. De huidflapjes worden dan nauwkeurig weggesneden met behulp van een elektrisch mes. De wondjes worden open gelaten om het risico op infectie zo klein mogelijk te houden.

Behandeling & Nazorg

Na de behandeling

Na verwijdering van de skintags worden de wondjes opengelaten. Deze genezen vanzelf maar dat heeft even tijd nodig. Tot die tijd blijven ze wondvocht afscheiden. Ook kunnen de wondjes de eerste dagen behoorlijk pijnlijk zijn. Hiervoor kunt u een pijnstiller (paracetamol) nemen.

De wondjes moeten goed schoongehouden worden. Neem dus meerdere malen per dag een zitbad of spoel de wondjes schoon onder de douche. Verder mag u gewoon douchen of in bad. Het kan geen kwaad als er zeep bij de wond komt.

De eerste dagen kan de stoelgang pijnlijk zijn of een brandend gevoel geven. Dat wordt snel minder wanneer u spoelt met veel koud water. Eventueel kan een laxeermiddel voorgeschreven worden om de ontlasting wat zachter te maken.

Hou er rekening mee dat het 2 tot 4 dagen duurt voor u uw normale werkzaamheden weer kunt oppakken.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 02 Plan een intake