Wat is een fistel?

Een fistel ontstaat doordat één van de anale klieren ontstoken raakt, waarbij er een abces ontstaat. Zo’n abces is een holte gevuld met pus, dat een weg naar buiten zoekt. Op die manier ontstaat een gangetje, dat ook na genezing van het abces blijft bestaan. Het loopt meestal vanuit het anale kanaal naar de huid rondom de anus. We noemen dit een perianale fistel.

Omdat de fistel een open verbinding tussen de anus en de huid is, kan er langs deze weg vocht, pus, lucht en soms zelfs ontlasting ontsnappen. Een fistel geneest helaas niet vanzelf. Daarom is het goed om een fistel altijd te behandelen, ook als die weinig klachten geeft. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Niet zeker of u een fistel heeft? Doe de test.

Symptomen

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij een fistel:

  • Vocht- of pusverlies: Meestal zijn er klachten van vocht of pusverlies uit een openingetje (vaak zichtbaar als een bultje) in de huid. Via de fistel komt vocht, slijm en ontlasting naar buiten. Daardoor kunt u zich vies en ongemakkelijk voelen.
  • Ontsteking of zwelling: Onder de opening ontstaat wel eens een ontsteking. De anale fistel ziet er dan uit als een puistje.
  • Pijn: Er kan ook alleen maar pijn zijn, want soms is een beginnend abces moeilijk te zien en/of zit de opening van het kanaaltje net in de anus in plaats van in de huid eromheen.

Diagnose

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de chirurg, gespecialiseerd in fistels, u tijdens uw consult een aantal vragen en wordt er lichamelijk onderzoek gedaan.
Dit onderzoek kan uitwijzen dat u een of meerdere fistels heeft.

Er bestaan vier typen perianale fistels.

De twee typen fistels die het meest voorkomen zijn:

  • Een transsfincterische fistel, die vanuit de anus door de inwendige en uitwendige kringspier loopt.
  • Een intersfincterische fistel, die vanuit de anus door de inwendige kringspier loopt en dan naar buiten gaat.

Twee andere typen perianale fistels die minder vaak voorkomen zijn:

  • Een extrasfincterische fistel met een complex verloop.
  • Een suprasfincterische fistel die door het bovenste deel van de buitenste kringspier loopt en daarom ook wel hoge fistel wordt genoemd.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig.
Alle behandelingen door de chirurgen van Xpert Clinics proctologie worden, net als in het ziekenhuis, door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 02
  • Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Plan een intake Bellen

Consultafspraak met arts

Het consult

Tijdens het consult zal de chirurg de tijd nemen om naar uw klachten te luisteren en u vragen stellen over uw gezondheid en medische achtergrond.
Daarna zal hij een uitwendig onderzoek doen. In onze klinieken wordt u discreet behandeld en staat uw privacy voorop.

Meteen na het onderzoek zal de arts zijn bevindingen met u bespreken en vertellen wat de mogelijke behandelingen zijn. In geval van een of meerdere fistels wordt voor de behandeling een nieuwe afspraak gemaakt.

Behandeling & Nazorg

Behandeling van fistels

Om exact te kunnen bepalen waar de fistel zich bevindt en hoe het verloop is, is uitgebreid inwendig onderzoek nodig. Voor het onderzoek wordt u onder narcose gebracht. De chirurg kan dan goed bekijken hoe de fistel verloopt en wat de betrokkenheid van de binnenste en buitenste kringspier is. Dit bepaalt welke behandeling er gekozen wordt.

Voor een fistelbehandeling zijn meerdere opties, afhankelijk van het type fistel.

1. Fistulotomie – het openleggen van de fistelgang

Als de fistel niet of slechts voor een beperkt deel door de sluitspier loopt, dan snijdt de chirurg de fistel open. Dit betekent dat de chirurg dus soms ook een deel van de sluitspier opensnijdt. Dit heeft geen gevolgen voor uw stoelgang. De wond die ontstaat wordt opengelaten om het risico op infectie te verkleinen en te voorkomen dat er opnieuw een fistel ontstaat.

De wond geneest in de regel binnen 3 tot 4 maanden en deze behandeling is succesvol bij tenminste 90% van de patiënten.

2. Plaatsen van een seton

Bij het plaatsen van een Seton wordt er een onoplosbare hechtdraad door de fistel heen geleid. Deze draad komt door de anus weer naar buiten. Vervolgens worden beide uiteinden aan elkaar geknoopt zodat het er niet uit kan vallen. De draad zorgt voor een goede drainage van de fistel (afvoer van vuil en vocht), zodat er geen vuil en vocht in het gangetje achterblijft. Op die manier wordt de fistelgang rustiger.
Het plaatsen van een seton is geen ingrijpende operatie. Meestal is deze ingreep ter voorbereiding op een tweede operatie waarbij de fistel helemaal wordt opgeheven.

3. Mucosa advancement plastiek (verschuivingsplastiek van het slijmvlies)

Bij deze operatie wordt de inwendige opening van de fistelgang aan de bovenkant bedekt met een soort transplantaatje van het slijmvlies. De uitwendige opening wordt open gelegd en moet vaak groter gemaakt worden.

De wond groeit uiteindelijk vanzelf dicht al kan dit lang duren. Stoppen met roken is bij deze behandeling ten zeerste aan te raden. Roken heeft namelijk een bewezen negatieve invloed op de wondgenezing en daarmee het resultaat van deze behandeling.

Bij ongeveer 60-70% van de patiënten is deze behandeling succesvol. Indien de wond niet volledig sluit, dan is er waarschijnlijk weer sprake van een perianale fistel.

4. Laser

Tijdens een laserbehandeling wordt de laser sonde geplaatst in het fistelkanaal. De anale klier wordt weggehaald met behulp van de laser en de wand van het fistelkanaal wordt schoongemaakt, waardoor het fistelkanaal kan sluiten. Het voordeel is dat de sluitspier niet wordt aangetast en dat er geen grote wonden ontstaan. De slagingspercentages van deze ingreep zijn 50-70%.

5. Overige behandelingen

  • Permacol paste techniek waarbij de fistel wordt opgespoten met een pasta die onder andere groeifactoren bevat.
  • LIFT techniek waarbij het fistelkanaal wordt opgezocht tussen de inwendige- en uitwendige kringspier en daar onderbonden met een hechtdraad. De inwendige opening wordt gesloten en de uitwendige opening blijft open om langzaam dicht te groeien.

FAQ

Veelgestelde vragen over Fistel

Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785202

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 02Maak een afspraak