Fistel

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785202

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Een fistel gaat nooit vanzelf over. Vaak geeft de fistel steeds opnieuw klachten doordat er nieuwe ontstekingen ontstaan. De gevolgen op lange termijn zijn nog niet duidelijk. Daarom is het goed om een fistel altijd te behandelen, ook als die weinig klachten geeft.

Voor de behandeling van een fistel zijn verschillende behandelmethodes mogelijk. Voorafgaand aan de behandeling vindt er (indien nodig) een uitgebreid onderzoek plaats. Een behandeling van een fistel wordt bij Xpert Clinics Proctologie, net als in het ziekenhuis, volledig vergoed door de zorgverzekeraar. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Intake

Eén telefoontje en we plannen meteen een consult voor u in. U kunt hiervoor bellen naar ons informatiecentrum: 088 778 52 02 (ma-do van 8-18 uur, vrij van 8-17 uur). U krijgt dan een van de medewerkers van ons Informatiecentrum aan de lijn. Zij vragen naar uw klachten en in overleg met u wordt er een afspraak ingepland, in de vestiging van uw keuze.

Om het consult zo goed mogelijk voor te bereiden vragen we naar uw medische achtergrond en uw medicijngebruik. Ook ontvangt u alvast informatie over de behandeling.

Plan een intake Bellen

Maak een afspraak

Consult

Tijdens het consult zal de proctoloog de tijd nemen om naar uw klachten te luisteren en u vragen te stellen over uw gezondheid en medische achtergrond.

Zonodig zal hij een uitwendig en inwendig onderzoek doen. Meteen na het onderzoek zal de arts zijn bevindingen met u bespreken en vertellen wat de mogelijke behandelingen zijn.

Gezien de complexiteit van deze klacht kan de specialist ook besluiten een vervolgonderzoek te doen onder narcose of lokale verdoving, indien mogelijk wordt dit met de behandeling gecombineerd. De specialist zal u hier verder over informeren.

Consultafspraak met arts

Behandelopties

Voor de behandeling van een fistel zijn verschillende behandelmethodes mogelijk; operatief verwijderen en Seton drainage.

Onderzoek

Om exact te kunnen bepalen waar de fistel zich bevindt en hoe het verloop is, is een uitgebreid onderzoek nodig. Let op, dit is niet het eerste consult. Voor het onderzoek wordt u onder narcose gebracht. De arts kan dan goed bekijken of de fistel binnen, door of om de kringspier heen loopt. Dit bepaalt welke behandeling er gekozen wordt. Soms wordt er ook een echo of MRI gemaakt.

1. Operatief verwijderen

Een oppervlakkige fistel kan volledig weggesneden worden (fistulectomie). De wond die dan ontstaat wordt open gelaten om het risico op infectie te verkleinen en te voorkomen dat er opnieuw een fistel ontstaat. 

Loopt de fistel door of om de kringspier heen, dan is een operatie niet de eerste keuze. Door de fistel weg te snijden wordt de kringspier namelijk beschadigd, en dat kan in de toekomst incontinentieproblemen geven. Er wordt dan gekeken naar een andere behandelmethode. Deze behandeling ondergaat u onder narcose. 

2. Seton drainage

Bij een Seton drainage wordt er een onoplosbare hechtdraad door de fistel heen geleid. Door de anus komt de draad weer naar buiten. Vervolgens worden beide uiteinden aan elkaar geknoopt. De draad zorgt voor een goede drainage van de fistel, zodat er geen vuil en vocht in het gangetje achterblijft. Op die manier wordt de omgeving van de fistel op den duur rustiger. 

Een Seton drainage blijft minimaal drie maanden zitten. Daarna is het vaak mogelijk om de fistel aan de binnenzijde (in de endeldarm) te sluiten. Deze behandeling ondergaat u onder narcose. 

Behandeling & Nazorg

Na de operatie

1. Na een operatie

Na het wegsnijden van een fistel wordt de wond rond de anus open gelaten. De eerste weken lekt deze wond wat bloed en vocht en is pijnlijk bij aanraken. Het is belangrijk dat u de wond drie keer per dag schoon spoelt met water, en altijd na de ontlasting. Verder mag u gewoon douchen of in bad. Het kan geen kwaad als er zeep bij de wond komt.
Na twee weken neemt het bloeden af. Wel kan er soms nog wat vocht of pus uit de wond komen, dit is normaal. De pijn bij aanraken wordt nu ook minder. U hoeft nu nog maar een of twee keer per dag te spoelen. Na zes weken komt u voor controle terug naar de kliniek en wordt het verdere verloop met u besproken.

2. Na een Seton drainage

Na het aanleggen van een Seton drainaige wordt de wond rond de anus open gelaten. U kunt de hechtdraad duidelijk zien. De eerste weken lekt deze wond wat bloed en vocht en is pijnlijk bij aanraken. Het is belangrijk dat u de wond drie keer per dag schoon spoelt met water, en altijd na de ontlasting. Verder mag u gewoon douchen of in bad. Het kan geen kwaad als er zeep bij de wond komt.

Na twee weken neemt het bloeden af. Wel kan er soms nog wat vocht of pus uit de wond komen, dit is normaal. De pijn bij aanraken wordt nu ook minder. U hoeft nu nog maar een of twee keer per dag te spoelen. Na zes weken komt u voor controle terug naar de kliniek en wordt het verdere verloop met u besproken.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 02 Plan een intake