Wat zijn anale wratten?

Anale of anogenitale wratten (condylomata acuminata) zijn roze of grijswitte wratjes die zich rond de anus, maar ook op penis of vagina kunnen bevinden.
Genitale wratten is een seksueel  overdraagbare aandoening. Ze worden veroorzaakt door het HPV virus. Het HPV virus is zeer besmettelijk. 

De wratjes zijn klein en zitten vlak bij elkaar, waardoor het oppervlak wel wat lijkt op een bloemkool.

Anale wratten kunnen geen kwaad, behalve dat ze dus erg besmettelijk zijn, en verdwijnen vaak vanzelf, hoewel dit wel tot twee jaar kan duren. Na verloop van tijd kunnen de wratten groter worden en zich steeds verder uitbreiden. Heeft u er last van, dan kunnen ze worden verwijderd. 

Niet zeker of u anale wratten heeft? Doe de test.

Symptomen

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij anale wratten:

  • Jeuk
  • Pijn
  • Branderig gevoel rond de anus

Diagnose

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de chirurg, gespecialiseerd in anale wratten, u tijdens uw consult een aantal vragen en wordt er lichamelijk onderzoek gedaan.
Op basis van deze uitkomsten wordt er een behandelplan voor u opgesteld.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig.
Alle behandelingen door de chirurgen van Xpert Clinics proctologie worden, net als in het ziekenhuis, door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 02
  • Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze

Plan een intake Bellen

Consultafspraak met arts

Het consult

Tijdens het consult zal de chirurg de tijd nemen om naar uw klachten te luisteren en u vragen stellen over uw gezondheid en medische achtergrond.
Daarna zal hij een uitwendig onderzoek doen. In onze klinieken wordt u discreet behandeld en staat uw privacy voorop.

Meteen na het onderzoek zal de arts zijn bevindingen met u bespreken en vertellen wat de mogelijke behandelingen zijn. In geval van marisken wordt voor de behandeling een nieuwe afspraak gemaakt.

Behandeling & Nazorg

Behandeling van anale wratten

Wanneer er veel wratten zijn is het elektrisch wegschroeien (coagulatie) de beste manier om ze te verwijderen. Het elektrische wegschroeien gebeurt onder plaatselijke verdoving. Op het moment van behandeling kunnen zich al nieuwe wratjes aan het vormen zijn. Daarom is vaak een tweede behandeling na enkele weken nodig. Overigens kunnen de wratten blijven terugkomen, zolang het virus nog in uw lichaam aanwezig is.

Nazorg

Na de behandeling heeft u open wondjes die wat wondvocht afscheiden. Deze sluiten zich na vier tot zes weken. Tot die tijd is het belangrijk dat u de wondjes drie keer per dag schoon spoelt met water, bijvoorbeeld onder de douche. Verder mag u gewoon douchen of in bad. Het kan geen kwaad als er zeep bij de wondjes komt.

FAQ

Veelgestelde vragen over Anale wratten

Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785202

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 02Maak een afspraak