Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn uitstulpingen aan de binnenkant van de anus. Het zijn kleine zwellichaampjes in de endeldarm. Ze zorgen er samen met de kringspieren voor dat we geen ontlasting verliezen. Door persen bij harde ontlasting, tijdens of na een zwangerschap of bij overgewicht kan het voorkomen dat de aambeien te ver naar beneden en soms zelfs naar buiten zakken.

Niet zeker of u aambeien heeft? Doe de test.

Symptomen

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij aambeien:

  • Jeuk
  • Bloedverlies
  • Vochtverlies
  • Drukkend gevoel en aandrang om te poepen

Diagnose aambeien

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de chirurg, gespecialiseerd in aambeien, u tijdens uw consult een aantal vragen en wordt er lichamelijk onderzoek gedaan middels een proctoscopie. Op basis van deze uitkomsten wordt er een behandelplan voor u opgesteld.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Proctologie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen door de chirurgen van Xpert Clinics proctologie worden, net als in het ziekenhuis, door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 02
  • Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Plan een intake Bellen

Consultafspraak met arts

Het consult

De chirurg neemt de tijd om naar uw klachten te luisteren en zal u vragen stellen over uw gezondheid en medische achtergrond. Vervolgens zal er een uitwendig en inwendig onderzoekje volgen. Dit laatste gebeurt voorzichtig met de vinger en met een kijkertje (proctoscoop). In onze klinieken wordt u discreet behandeld en staat uw privacy voorop.

Wanneer u kort voor het onderzoek nog naar het toilet geweest bent, is de endeldarm meestal leeg en kan het onderzoek zonder problemen plaatsvinden. Soms kan het nodig zijn om een klysma te gebruiken om de endeldarm te legen. U krijgt dan een flesje met klysmavloeistof van ons dat u zelf op het toilet kunt inbrengen.

Op basis van het eerste consult kan onze arts goed bepalen welke behandeling nodig is. Xpert Clinics Proctologie beschikt over de beste behandelmethodes van aambeien en we besteden veel aandacht aan pijnstilling. Een behandeling wordt bij medische indicatie vergoed door de zorgverzekeraar.

Behandeling & Nazorg

Behandeling van aambeien

Om de klachten te verhelpen zijn verschillende behandelingen mogelijk. Indien tijdens het consult blijkt dat u aambeien heeft, dan is de behandeling de zogenaamde Barron ligatie, de behandeling die de voorkeur geniet. Deze methode, ook wel rubberbandligatie of ‘elastiekjes schieten’ genoemd wordt op dit moment het meest toegepast en kent een hoog succespercentage. De chirurg zal, indien u hiermee akkoord bent, direct overgaan tot behandelen tijdens de consultafspraak. Is het resultaat van de Barron ligatie onvoldoende, dan kan een andere ingreep nodig zijn.

Barron ligatie

Bij het verwijderen is de Barron ligatie in 75% van de gevallen de aangewezen behandeling. Met behulp van een kleine kijker worden de inwendige aambeien, ook wel hemorroïden genoemd, opgespoord. Het slijmvlies hierboven wordt opgezogen en afgebonden met een elastisch ringetje. De aambeien verschrompelen daarna vanzelf. Na verloop van tijd komen het afgebonden slijmvlies en het elastiekje vanzelf met de ontlasting naar buiten. Omdat de ringetjes worden geplaatst op het gevoelloze slijmvlies, doet de behandeling in principe geen pijn. Het effect is vaak na zes weken goed te merken. Soms is het nodig de behandeling te herhalen. Een Barron ligatie wordt altijd zonder verdoving uitgevoerd.

HAL / Sutured hemorroidpexy  

Middels HAL methode (hemorroïdaal arterie ligatie) of Sutured hemorroidpexy wordt het uitgezakte aambeiweefsel omhooggetrokken en aan de binnenzijde van de darm vastgezet met een hechting. Omdat de bekleding van de darm normaal gezien niet aan zichzelf vastgroeit maakt de chirurg eerst een wondje zodat vergroeiing kan plaatsvinden. De methode is relatief nieuw en wordt nog niet in alle ziekenhuizen toegepast, maar Xpert Clinics Proctologie heeft al ruime en zeer goede ervaring met de behandeling. Deze ingreep vindt onder narcose plaats.

Operatie volgens de klassieke methode

Indien er sprake is van gedeeltelijk of volledig naar buiten hangende aambeien en/of alle andere behandelingen onvoldoende effect hebben, dan kan er gekozen worden voor een operatie volgens de klassieke methode, een zogeheten hemorroïdectomie. Ook als er sprake is van een zeer langdurig bestaande forse prolaps, vaak in combinatie met een gestoorde stoelgang en verminderde continentie, dan is operatief herstel van de anatomie niet haalbaar en komt u in aanmerking voor een ‘klassieke’ operatie.

Bij deze operatie worden de uitgezakte aambeien tot aan de basis verwijderd. Het weefsel dat zich tussen de zogenaamde hemorroïdale pijlers bevindt, wordt gespaard om littekenvorming en daarmee vernauwing van het anale kanaal op langere termijn te voorkomen. Deze ingreep vindt onder narcose plaats.

Ervaringen

FAQ

Veelgestelde vragen over Aambeien

Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785202

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 02Stel een vraag