Aambeien

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785202

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Onze specialisten kunnen snel en effectief aambeien behandelen. In onze klinieken wordt u discreet behandeld en staat uw privacy voorop. U ontmoet dan ook direct de specialist die u gaat helpen en kunt vaak al tijdens het eerste consult behandeld worden. Wij bieden u een veilige omgeving: kleinschalig maar superspecialistisch.

We vertellen u op deze pagina hoe we te werk gaan. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Niet zeker of u aambeien heeft? Doe de test.

Aambeien: genezen ze vanzelf?

Iedereen heeft aambeien: het zijn kleine zwellichaampjes in de endeldarm die ervoor zorgen dat er geen ontlasting uit de anus lekt. Wanneer er ontlasting passeert, zakt dit slijmvlies iets naar beneden. Door diverse oorzaken kunnen ze te ver naar beneden en zelfs naar buiten zakken. Bovendien kunnen er door stuwing bloedkluwens ontstaan. Ook aan de buitenkant van de anus zitten bloedkluwens. Deze uitwendige hemorroïden kunnen vollopen met bloed. Als dit bloed stolt (trombose), kan dat erg pijnlijk zijn.
Om verdere complicaties in de vorm van uitzakking of bloedklonten te voorkomen is het belangrijk om aambeien vroegtijdig te genezen.

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Proctologie heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Onze behandelingen worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Eén telefoontje en we plannen meteen een consult voor u in. U kunt hiervoor bellen naar ons informatiecentrum: 088 778 52 02 (ma-do van 8-18 uur, vrij van 8-17 uur). U krijgt dan een van de medewerkers van ons Informatiecentrum aan de lijn. Zij vragen naar uw klachten en in overleg met u wordt er een afspraak ingepland, in de vestiging van uw keuze.

Om het consult zo goed mogelijk voor te bereiden vragen we naar uw medische achtergrond en uw medicijngebruik. Ook ontvangt u alvast informatie over de behandeling.

Plan een intake Bellen

Consultafspraak met arts

Het consult

De chirurg neemt de tijd om naar uw klachten te luisteren en zal u vragen stellen over uw gezondheid en medische achtergrond. Vervolgens zal er een uitwendig en inwendig onderzoekje volgen. Dit laatste gebeurt voorzichtig met de vinger en met een kijkertje (proctoscoop). In onze klinieken wordt u discreet behandeld en staat uw privacy voorop.

Wanneer u kort voor het onderzoek nog naar het toilet geweest bent, is de endeldarm meestal leeg en kan het onderzoek zonder problemen plaatsvinden. Soms kan het nodig zijn om een klysma te gebruiken om de endeldarm te legen. U krijgt dan een flesje met klysmavloeistof van ons dat u zelf op het toilet kunt inbrengen.

Op basis van het eerste consult kan onze arts goed bepalen welke behandeling nodig is. Xpert Clinics Proctologie beschikt over de beste behandelmethodes van aambeien en we besteden veel aandacht aan pijnstilling. Een behandeling wordt bij medische indicatie vergoed door de zorgverzekeraar.

Behandeling & Nazorg

Behandeling van aambeien

De arts zal op basis van het onderzoek bepalen welke behandeling nodig is. Voor het verwijderen zijn verschillende methodes mogelijk:

  • De Barron ligitatie, ook wel rubberbandligatie of 'elastiekjes schieten'
  • De HAL/THD methode
  • Een klassieke operatie, wat in minder dan 10% van de gevallen nodig is

Barron ligatie

Bij het verwijderen is de Barron ligatie in 75% van de gevallen de aangewezen behandeling. Deze methode, ook wel rubberbandligatie of 'elastiekjes schieten' genoemd, is op dit moment het meest toegepast en kent een hoog succespercentage.

Met behulp van een kleine kijker worden de inwendige hemorroïden opgespoord. Het slijmvlies hierboven wordt opgezogen en afgebonden met een elastisch ringetje. De hemorroïden verschrompelen daarna vanzelf. Na verloop van tijd komen het afgebonden slijmvlies en het elastiekje vanzelf met de ontlasting naar buiten. Omdat de ringetjes worden geplaatst op het gevoelloze slijmvlies, doet de behandeling in principe geen pijn. Het effect is vaak na zes weken goed te merken. Soms is het nodig de behandeling te herhalen.

Een Barron ligatie wordt altijd zonder verdoving uitgevoerd.

Na een Barron ligatie behandeling

Bij een Barron ligatie (elastiekjes schieten) heeft u tijdens en direct na de behandeling het gevoel dat u naar het toilet moet. Probeer daar de eerste uren niet aan toe te geven. Het ‘volle' gevoel komt niet omdat er ontlasting zit, maar omdat de ringetjes geplaatst zijn. Uiteindelijk kan er de eerste week wat bloed meekomen met de ontlasting. Omdat het slijmvlies tijdens de behandeling aangeraakt is. U hoeft hier niet van te schrikken, het is volkomen normaal.

Na een Barron ligatie zult u in principe nauwelijks pijn voelen. Heeft u toch veel pijn of verliest u veel bloed, dan moet u contact opnemen met onze kliniek. De plaats van de elastiekjes moet dan gecontroleerd worden. De meeste mensen gaan na een of twee dagen weer aan het werk.


Operatie volgens HAL/THD methode

Is het resultaat van de Barron ligatie onvoldoende, dan kan een andere ingreep nodig zijn. Met de HAL methode (hemorroïdaal arterie ligatie) of THD methode (transanale hemorroïdale dearterialisatie) worden de bloedvaatjes afgebonden met een hechting. Door de aambeien op deze manier te behandelen, wordt de bloedtoevoer gestopt, met als gevolg dat ze slinken. De ingreep gebeurt onder verdoving of met een ruggenprik.

De methode is relatief nieuw en wordt nog niet in alle ziekenhuizen toegepast, maar Xpert Clinics Proctologie heeft al ruime ervaring met de behandeling.

Na een HAL/THD procedure

Ook na een HAL of THD procedure kunt u een week wat loze aandrang hebben. Ook kunt u na de behandeling een beetje bloed of slijm verliezen. De anus kan de eerste dagen wat pijnlijk zijn. Hiervoor kunt u een pijnstiller nemen. Na enkele dagen kunt u uw werkzaamheden weer oppakken.


Operatie volgens klassieke methode

Helpen deze methodes niet of zijn de aambeien te groot, dan kan het nodig zijn om de hemorroïden heheel te verwijderen. Deze behandelmethode heeft als nadeel dat u na de ingreep behoorlijk veel last van pijn kunt hebben. Gelukkig is deze operatie is niet vaak nodig: in 90% van de gevallen verdwijnen ze dankzij een van de andere aambeien behandelingen. Bij de operatie wordt er doorgaans gebruik gemaakt van een ruggenprik of narcose.

Na een klassieke operatie

Na het operatief verwijderen van hemorroïden zult u wat meer last hebben van napijn. De arts zal u een recept meegeven voor pijnstillende medicatie. U moet er rekening mee houden dat het zeker een week kan duren voor u uw dagelijkse werkzaamheden weer op kunt pakken.

FAQ

Veelgestelde vragen over Aambeien

Een afspraak maken bij Xpert Clinics Proctologie is zo geregeld. Eén telefoontje en we plannen meteen een consult voor u in. Xpert Clinics Proctologie kent geen lange wachttijden, u wordt dus altijd snel geholpen. We hebben met alle grote zorgverzekeraars afspraken gemaakt over de vergoeding van behandelingen door onze artsen. In uitzonderlijke gevallen heeft u wel toestemming van uw verzekering nodig. Daarbij helpen we u natuurlijk graag.

Een behandeling bij Xpert Clinics Proctologie wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar, zoals dat ook zou gebeuren bij behandeling in het ziekenhuis. De enige voorwaarde is, dat er een medische indicatie bestaat. U heeft ook een verwijzing van de huisarts nodig.

De behandeling aan anale aandoeningen wordt net als in het ziekenhuis bij medische indicatie door alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Uw huisarts of een andere medisch specialist is degene die beoordeelt of u hiervoor een verwijsbrief kunt krijgen. U kunt zelf aangeven dat u daarbij naar onze kliniek zou willen komen. Wanneer er geen medische indicatie bestaat voor uw huidafwijking of anale klachten en Xpert Clinics Proctologie geen afspraken heeft gemaakt met uw zorgverzekeraar, komen de kosten voor behandeling voor uw eigen rekening. 

Xpert Clinics Proctologie heeft met alle grote zorgverzekeraars afspraken gemaakt. Op deze pagina staan alle zorgverzekeraars waarmee wij afspraken hebben gemaakt. Staat uw zorgverzekering er niet bij en wilt u weten of de behandeling (gedeeltelijk) wordt vergoed? Informeer dan altijd eerst bij uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak maakt bij Xpert Clinics Proctologie. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Als uw zorgverzekeraar geen prijsafspraken met Xpert Clinics Proctologie heeft gemaakt en u toch bij ons behandeld wilt worden, dan kan dat natuurlijk. In deze situatie geldt het zogenaamde passantentarief. U krijgt dan zelf de rekening ter betaling toegestuurd. Vervolgens moet u zelf met uw zorgverzekeraar in contact treden om dit vergoed te krijgen.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 02 Plan een intake