Anale Fissuur

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785202

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Anale fissuur, wat is het?

Een anale fissuur (ook wel fissura ani of anuskloof genoemd) is een klein scheurtje in het slijmvlies bij de uitgang van de anus. Meestal zit dit scheurtje aan de rugzijde van de anus en geneest hier moeizaam omdat dit gebied een slechte doorbloeding heeft. Het kan het zijn dat het heel langzaam of helemaal niet geneest.

Na zes weken spreken we dan van een chronische fissuur. Zo’n chronische fissuur geneest vrijwel nooit uit zichzelf. Immers: elke keer als u naar het toilet gaat veroorzaakt dat pijn, de pijn geeft een verkramping van de sluitspier, en daarmee worden ook de bloedvaatjes dichtgeknepen die nieuwe bouwstoffen moeten aanleveren voor de genezing van het wondje.

Hoe ontstaat het?

Een scheurtje kan diverse oorzaken hebben.

  • Een fissuur ontstaat meestal als gevolg van verstopping en/of een te harde ontlasting.
  • In tegenstelling tot verstopping kan ook diarree - waarbij je heel vaak moet vegen - juist leiden tot een scheurtje
  • Anaal seksueel contact kan een fissuur veroorzaken.
Wat kan ik zelf doen?

Een goede stoelgang is belangrijk om anale fissuren te voorkomen. Daarvoor moet u vezelrijk eten en voldoende water drinken, minimaal twee liter per dag. Ook beweging is goed voor de stoelgang.

In de meeste gevallen geneest een anale fissuur binnen enkele weken vanzelf. Maar omdat het wondje steeds in aanraking komt met bacteriën uit de ontlasting, kan het zijn dat het heel langzaam of helemaal niet geneest. Na zes weken spreken we van een chronische fissuur. Een chronische anale fissuur moet dus altijd behandeld worden.

Bij aanhoudende klachten kunt het beste uw huisarts bezoeken. De huisarts kan vaststellen of het inderdaad om een wondje of scheurtje in de anus gaat. Indien uw huisarts vaststelt dat het inderdaad om een fissuur gaat, kan een vervolgbehandeling worden bepaald. Hij of zij kan bepalen wanneer het verstandig is om u door te sturen naar een proctoloog.

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Proctologie heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Onze behandelingen worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Intake

De huisarts kan vaststellen of het inderdaad om een wondje of scheurtje in de anus gaat. Een anale fissuur kan vanzelf genezen, maar geeft vaak veel pijnklachten. En juist die pijnklachten kunnen ervoor zorgen dat het scheurtje moeilijk geneest en dus chronisch wordt. De huisarts kan u een pijnstillende zalf en eventueel een laxerend middel voorschrijven. Ook kan hij of zij bepalen wanneer het verstandig is om u door te sturen naar een proctoloog.

Eén telefoontje en we plannen meteen een consult voor u in. U kunt hiervoor bellen naar ons informatiecentrum: 088 778 52 02 (ma-do van 8-18 uur, vrij van 8-17 uur). U krijgt dan een van de medewerkers van ons Informatiecentrum aan de lijn. Zij vragen naar uw klachten en in overleg met u wordt er een afspraak ingepland, in de vestiging van uw keuze.

Om het consult zo goed mogelijk voor te bereiden vragen we naar uw medische achtergrond en uw medicijngebruik. Ook ontvangt u alvast informatie over de behandeling.

Plan een intake Bellen

Consultafspraak met arts

Consult

Tijdens het consult zal de chirurg de tijd nemen om naar uw klachten te luisteren en u vragen stellen over uw gezondheid en medische achtergrond

Daarna zal hij een uitwendig onderzoek doen. Indien een fissuur zichtbaar is, krijgt u direct een recept voor zalf mee. Een inwendig onderzoek wordt niet gedaan, omdat dit veel te pijnlijk is. In onze klinieken wordt u discreet behandeld en staat uw privacy voorop.

Behandeling & Nazorg

Behandelopties

Er zijn verschillende manieren om een anale fissuur te behandelen.

ISDN-zalf/Diltiemzalf

ISDN-zalf (isosorbidedinitraat) is een zalf die de sluitspier helpt te ontspannen. Daardoor vermindert de druk in de anus en verbetert de doorbloeding van de huid en het slijmvlies in en rond de anus. Door die toegenomen doorbloeding worden de bouwstoffen aangevoerd die nodig zijn om het weefsel te laten genezen.

U moet de zalf elke zes uur (de laatste keer voor u naar bed gaat) dun aanbrengen op de huid van de anus. In het begin kan de zalf hoofdpijn als bijwerking hebben. Wordt de hoofdpijn niet binnen drie tot vijf dagen minder, dan kan de arts u een andere zalf voorschrijven. Hiervoor dient u contact op te nemen met de kliniek. 

Naast hoofdpijn kan ISDN-zalf ook andere bijwerkingen hebben zoals lage bloeddruk, winderigheid en een brandend gevoel in de anus. Deze bijwerkingen verdwijnen wanneer u stopt met de zalf.

Botox

Heeft een behandeling met zalf niet het gewenste effect, dan kan de arts Botox inspuiten. U kent Botox misschien als antirimpelprik: omdat het spieren ontspant vervagen mimiekrimpels. In de anus heeft Botox hetzelfde effect: het ontspant de inwendige sluitspier waardoor de druk in de anus vermindert en de bloedtoevoer verbetert. Op die manier kan het wondje genezen. Meestal merkt u na een week al verschil, maar ook bij Botox kan pas na zes weken beoordeeld worden of de behandeling een goed resultaat heeft.

Het inspuiten van Botox bij een anale fissuur gebeurt onder narcose. U voelt dus niets van de behandeling.

FAQ

Veelgestelde vragen over Anale Fissuur

Een afspraak maken bij Xpert Clinics Proctologie is zo geregeld. Eén telefoontje en we plannen meteen een consult voor u in. Xpert Clinics Proctologie kent geen lange wachttijden, u wordt dus altijd snel geholpen. We hebben met alle grote zorgverzekeraars afspraken gemaakt over de vergoeding van behandelingen door onze artsen. In uitzonderlijke gevallen heeft u wel toestemming van uw verzekering nodig. Daarbij helpen we u natuurlijk graag.

Een behandeling bij Xpert Clinics Proctologie wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar, zoals dat ook zou gebeuren bij behandeling in het ziekenhuis. De enige voorwaarde is, dat er een medische indicatie bestaat. U heeft ook een verwijzing van de huisarts nodig.

De behandeling aan anale aandoeningen wordt net als in het ziekenhuis bij medische indicatie door alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Uw huisarts of een andere medisch specialist is degene die beoordeelt of u hiervoor een verwijsbrief kunt krijgen. U kunt zelf aangeven dat u daarbij naar onze kliniek zou willen komen. Wanneer er geen medische indicatie bestaat voor uw huidafwijking of anale klachten en Xpert Clinics Proctologie geen afspraken heeft gemaakt met uw zorgverzekeraar, komen de kosten voor behandeling voor uw eigen rekening. 

Xpert Clinics Proctologie heeft met alle grote zorgverzekeraars afspraken gemaakt. Op deze pagina staan alle zorgverzekeraars waarmee wij afspraken hebben gemaakt. Staat uw zorgverzekering er niet bij en wilt u weten of de behandeling (gedeeltelijk) wordt vergoed? Informeer dan altijd eerst bij uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak maakt bij Xpert Clinics Proctologie. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Als uw zorgverzekeraar geen prijsafspraken met Xpert Clinics Proctologie heeft gemaakt en u toch bij ons behandeld wilt worden, dan kan dat natuurlijk. In deze situatie geldt het zogenaamde passantentarief. U krijgt dan zelf de rekening ter betaling toegestuurd. Vervolgens moet u zelf met uw zorgverzekeraar in contact treden om dit vergoed te krijgen.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 02 Plan een intake