Een afspraak maken bij Xpert Clinics Proctologie is zo geregeld. Eén telefoontje naar 088 778 52 02 en we plannen meteen een consult voor u in. Xpert Clinics Proctologie kent geen lange wachttijden, u wordt dus altijd snel geholpen. We hebben met alle grote zorgverzekeraars afspraken gemaakt over de vergoeding van behandelingen door onze artsen. In uitzonderlijke gevallen heeft u wel toestemming van uw verzekering nodig. Daarbij helpen we u natuurlijk graag.
Wat is een anale fissuur?
Een anale fissuur (ook wel fissura ani of anuskloof genoemd) is een klein scheurtje in het slijmvlies bij de uitgang van de anus. Meestal zit dit scheurtje aan de rugzijde van de anus en een enkele keer aan de voorkant, dus richting uw vagina of scrotum. Zo’n scheurtje ofwel fissuur geneest moeizaam omdat dit gebied een slechte doorbloeding heeft. Het kan het zijn dat het heel langzaam of helemaal niet geneest. Dit wordt veroorzaakt door een te hoge spanning van de kringspier.
Chronische fissuur
Na zes weken spreken we dan van een chronische fissuur. Zo’n chronische fissuur geneest vrijwel nooit uit zichzelf. Immers: elke keer als u naar het toilet gaat veroorzaakt dat pijn, de pijn geeft een verkramping van de sluitspier, en daarmee worden ook de bloedvaatjes dichtgeknepen die nieuwe bouwstoffen moeten aanleveren voor de genezing van het wondje. Bij een chronische fissuur vormt het lichaam vaak een opgeworpen walletje en een zogeheten Skin tag of mariske ofwel huidflapje op de buitenkant van de anus.
Oorzaak
Een fissuur kan diverse oorzaken hebben:
- Een anaal scheurtje ontstaat meestal als gevolg van verstopping en/of een te harde ontlasting.
- In tegenstelling tot verstopping kan ook diarree - waarbij je heel vaak moet vegen - juist leiden tot een scheurtje
- Anaal seksueel contact kan een fissuur veroorzaken.
Niet zeker of u een fissuur heeft? Doe de test.
De stappen van een behandeling
Maak een afspraak
Een afspraak maken kan op twee manieren:
- Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 02
- Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen
Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.
Het consult
Tijdens het consult zal de chirurg de tijd nemen om naar uw klachten te luisteren en u vragen stellen over uw gezondheid en medische achtergrond.
Daarna zal hij een lichamelijk onderzoek doen. In onze klinieken wordt u discreet behandeld en staat uw privacy voorop.
Meteen na het onderzoek zal de arts zijn bevindingen met u bespreken en vertellen wat de mogelijke behandelingen zijn.
Behandeling van anale fissuren
1. Diltiazemzalf-crème
Uw behandelend chirurg heeft u een zalf voorgeschreven die helpt om de sluitspier te ontspannen.
- Breng de zalf 2 keer per dag met uw vinger dun aan tot 1 cm in de anus en op de huid van de anus
Dit geeft vaak de eerste week tot 10 dagen een prikkelend en mogelijk een pijnlijk gevoel. Dat verdwijnt vaak na een week tot 10 dagen. Dus stop niet met smeren. De zalf verbetert de doorbloeding en dus de genezing.
- Laatste keer smeren voor u naar bed gaat, zodat de zalf de hele nacht zijn werk kan doen.
- Gebruik de zalf tenminste 3 maanden. Het is heel belangrijk dat u niet eerder stopt.
Bijwerkingen
In het begin kan de voorgeschreven zalf hoofdpijn als bijwerking hebben. Wanneer ernstige hoofdpijn niet binnen een week minder wordt, dient u contact op te nemen met de kliniek. De chirurg zal dan andere zalf voorschrijven.
Daarnaast kan de zalf ook andere bijwerkingen hebben, zoals lage bloeddruk, winderigheid en een brandend gevoel in de anus. Deze bijwerkingen verdwijnen wanneer u stopt met de zalf.
2. Botox
Heeft een behandeling met zalf niet het gewenste effect, dan kan de arts Botox inspuiten. U kent Botox misschien als antirimpelprik: omdat het spieren ontspant vervagen mimiekrimpels. In de anus heeft Botox hetzelfde effect: het ontspant de inwendige sluitspier waardoor de druk in de anus vermindert en de bloedtoevoer verbetert. Op die manier kan het wondje genezen. Meestal merkt u na een week al verschil, maar ook bij Botox kan pas na zes weken beoordeeld worden of de behandeling een goed resultaat heeft.
De botox injectie duurt enkele minuten en kan tijdens het consult of controle direct worden uitgevoerd. U hoeft hiervoor dus niet speciaal terug te komen. De injectie is pijnlijk en kan kortdurend een brandend gevoel veroorzaken. Het effect van de botox is vaak na 48 uur al merkbaar en houdt gemiddeld 3 maanden aan.
3. Een fissurectomie
Een fissurectomie is een operatie waarbij de chirurg de anale fissuur zal schoonmaken en-of wegsnijden. Het operatiewondje wordt meestal opengelaten en moet 2x per dag gespoeld worden.
Meestal is het wondje na 2 tot 3 weken genezen. Deze operatie kan succesvol zijn als de fissuur al lang bestaat en de randen van de fissuur avitaal (=wit) zijn. De fissuur zal dan ook nooit genezen. Deze behandeling wordt soms ook gecombineerd met een botox injectie. En omdat u deze keer onder narcose bent, voelt u hier niks van.
Ervaringen
Veelgestelde vragen over Anale Fissuur
Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat het anaal gebied schoon blijft. Als gewoon (droog) toiletpapier pijnlijk is, was de anus dan na het toiletbezoek met lauw water. Dep de huid daarna goed droog.
Gebruik in ieder geval geen geparfumeerd of vochtig toiletpapier en ook geen zeep.
Wanneer u na de ontlasting een lauw zitbad neemt, kan de sluitspier zich beter ontspannen en neemt de pijn af. Volg de adviezen over de pijnstilling goed op. Bij pijn start u met 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol van 500mg.
Neem de tabletten op vaste tijden, zodat u een spiegel in het bloed opbouwt. Indien u nog steeds pijn heeft kunt u ibuprofen toevoegen. U kunt de medicijnen gewoon bij een drogist halen en de instructies in de bijsluiter volgen.
Indien er wordt gestart met het gebruik van de zalf kijken we samen met u na 8 weken welk resultaat dit heeft opgeleverd. Wanneer de klachten nog onverminderd aanwezig zijn gaan we, ook in overleg met u, over tot een operatie. Het herstel van een dergelijke ingreep verschilt per patiënt maar binnen een aantal dagen worden de klachten al snel minder en na een aantal weken zal het scheurtje hoogstwaarschijnlijk dicht zijn.
Lichamelijke inspanningen en werken is dan weer mogelijk
Uw behandeling door de specialisten van Xpert Clinics Proctologie wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.
Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2023 bedraagt het minimale eigen risico € 385. Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Kijk dan hier of bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 02.
Meer informatie vindt u ook in de informatiefolder.
Bij Xpert Clinics werken chirurgen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van anale aandoeningen. En de chirurg die u tijdens het consult ziet, is ook degene die de operatie uitvoert en de nazorg levert.
Contact
U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.
Neem telefonisch contact op: |
|