Wat is een anale fissuur?

Een anale fissuur (ook wel fissura ani of anuskloof genoemd) is een klein scheurtje in het slijmvlies bij de uitgang van de anus. Meestal zit dit scheurtje aan de rugzijde van de anus en een enkele keer aan de voorkant, dus richting uw vagina of scrotum. Zo’n scheurtje ofwel fissuur geneest moeizaam omdat dit gebied een slechte doorbloeding heeft. Het kan het zijn dat het heel langzaam of helemaal niet geneest. Dit wordt veroorzaakt door een te hoge spanning van de kringspier.

Chronische fissuur
Na zes weken spreken we dan van een chronische fissuur. Zo’n chronische fissuur geneest vrijwel nooit uit zichzelf. Immers: elke keer als u naar het toilet gaat veroorzaakt dat pijn, de pijn geeft een verkramping van de sluitspier, en daarmee worden ook de bloedvaatjes dichtgeknepen die nieuwe bouwstoffen moeten aanleveren voor de genezing van het wondje. Bij een chronische fissuur vormt het lichaam vaak een opgeworpen walletje en een zogeheten Skin tag of mariske ofwel huidflapje op de buitenkant van de anus.

Oorzaak
Een fissuur kan diverse oorzaken hebben:

  • Een anaal scheurtje ontstaat meestal als gevolg van verstopping en/of een te harde ontlasting.
  • In tegenstelling tot verstopping kan ook diarree - waarbij je heel vaak moet vegen - juist leiden tot een scheurtje
  • Anaal seksueel contact kan een fissuur veroorzaken.

Niet zeker of u een fissuur heeft? Doe de test.

Symptomen

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij een anale fissuur:

  • Scherpe pijnklachten tijdens en na de ontlasting
  • Bloedverlies

Diagnose

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de chirurg, gespecialiseerd in anale fissuren, u tijdens uw consult een aantal vragen en wordt er lichamelijk onderzoek gedaan.
Op basis van deze uitkomsten wordt er een behandelplan voor u opgesteld.


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig.
Alle behandelingen door de chirurgen van Xpert Clinics proctologie worden, net als in het ziekenhuis, door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 02
  • Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Plan een intake Bellen

Consultafspraak met arts

Het consult

Tijdens het consult zal de chirurg de tijd nemen om naar uw klachten te luisteren en u vragen stellen over uw gezondheid en medische achtergrond.
Daarna zal hij een lichamelijk onderzoek doen. In onze klinieken wordt u discreet behandeld en staat uw privacy voorop.

Meteen na het onderzoek zal de arts zijn bevindingen met u bespreken en vertellen wat de mogelijke behandelingen zijn.

Behandeling & Nazorg

Behandeling van anale fissuren

1. Diltiazemzalf-crème

Uw behandelend chirurg heeft u een zalf voorgeschreven die helpt om de sluitspier te ontspannen.

  • Breng de zalf 2 keer per dag met uw vinger dun aan tot 1 cm in de anus en op de huid van de anus

Dit geeft vaak de eerste week tot 10 dagen een prikkelend en mogelijk een pijnlijk gevoel. Dat verdwijnt vaak na een week tot 10 dagen. Dus stop niet met smeren. De zalf verbetert de doorbloeding en dus de genezing.

  • Laatste keer smeren voor u naar bed gaat, zodat de zalf de hele nacht zijn werk kan doen.
  • Gebruik de zalf tenminste 3 maanden. Het is heel belangrijk dat u niet eerder stopt.

Bijwerkingen

In het begin kan de voorgeschreven zalf hoofdpijn als bijwerking hebben. Wanneer ernstige hoofdpijn niet binnen een week minder wordt, dient u contact op te nemen met de kliniek. De chirurg zal dan andere zalf voorschrijven.
Daarnaast kan de zalf ook andere bijwerkingen hebben, zoals lage bloeddruk, winderigheid en een brandend gevoel in de anus. Deze bijwerkingen verdwijnen wanneer u stopt met de zalf.

2. Botox

Heeft een behandeling met zalf niet het gewenste effect, dan kan de arts Botox inspuiten. U kent Botox misschien als antirimpelprik: omdat het spieren ontspant vervagen mimiekrimpels. In de anus heeft Botox hetzelfde effect: het ontspant de inwendige sluitspier waardoor de druk in de anus vermindert en de bloedtoevoer verbetert. Op die manier kan het wondje genezen. Meestal merkt u na een week al verschil, maar ook bij Botox kan pas na zes weken beoordeeld worden of de behandeling een goed resultaat heeft.

De botox injectie duurt enkele minuten en kan tijdens het consult of controle direct worden uitgevoerd. U hoeft hiervoor dus niet speciaal terug te komen. De injectie is pijnlijk en kan kortdurend een brandend gevoel veroorzaken. Het effect van de botox is vaak na 48 uur al merkbaar en houdt gemiddeld 3 maanden aan.

3. Een fissurectomie

Een fissurectomie is een operatie waarbij de chirurg de anale fissuur zal schoonmaken en-of wegsnijden. Het operatiewondje wordt meestal opengelaten en moet 2x per dag gespoeld worden.

Meestal is het wondje na 2 tot 3 weken genezen. Deze operatie kan succesvol zijn als de fissuur al lang bestaat en de randen van de fissuur avitaal (=wit) zijn. De fissuur zal dan ook nooit genezen. Deze behandeling wordt soms ook gecombineerd met een botox injectie. En omdat u deze keer onder narcose bent, voelt u hier niks van.

FAQ

Veelgestelde vragen over Anale Fissuur

Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785202

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 02Maak een afspraak