Feiten & fabels over marisken/skin tags

Feiten & fabels over marisken/skin tags

Marisken (ook wel skin tags genoemd) komen veel voor. Toch doen er ook veel fabels de ronde. Chirurg dr. Willem van Gijn vertelt je waar is - en wat niet.

Fabel: een mariske is een ‘oude’ aambei

Marisken zijn huidflapjes aan de buitenzijde van de anus. Het zijn opgerekte stukjes huid die achterblijven nadat de bloedvaatjes aan de buitenzijde van de anus opgezet zijn geweest. Zo’n opgezet bloedvat kan ontstaan als je aambeien hebt, maar ook bij mensen met obstipatieklachten zien we dit gebeuren. Soms ontstaat een mariske echter spontaan, zonder duidelijke aanleiding. Een mariske kán dus een het gevolg van een aambei zijn, maar dat is lang niet altijd het geval.

Feit: bloed op het toiletpapier kan duiden op marisken

Marisken bloeden meestal niet. Maar omdat je vaak flink moet vegen om het gebied na de ontlasting schoon te krijgen, kan het huidflapje beschadigen. Dat kan dan bloedverlies geven.

Feit: marisken zijn een typische zwangerschapskwaal

Marisken komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Bij vrouwen tijdens de zwangerschap zien we dit echter vaker. Geef de marisken na de bevalling een paar maanden tijd om te ontzwellen. De kans bestaat dat de huidflapjes daardoor slinken en geen klachten meer geven.

Fabel: marisken verdwijnen vanzelf weer

Helaas: marisken verdwijnen niet spontaan. Heb je er last van, dan heeft afwachten dus geen zin. We adviseren dan om een afspraak te maken bij een van de specialisten van Xpert Clinics Proctologie.

"Ik schaamde mij al jaren maar liet uiteindelijk toch iets doen aan mijn skin tag"

Rob liet zijn skin tag operatief verwijderen

"De huisarts was verrast dat ik al precies wist waar ik heen wilde."

Lees de ervaring van Rob

Fabel: je moet er altijd aan geopereerd worden

Als marisken weinig klachten geven, hoef je er niks aan doen. De huidplooien zijn volkomen onschuldig. Heb je wel klachten (zoals jeuk of roodheid) of wil je er om hygiënische of esthetische redenen van af, dan kun je ze laten weghalen.

Fabel: marisken kunnen alleen onder narcose worden verwijderd

Bij grotere marisken adviseren we vaak om de ingreep onder narcose te doen. Kleinere marisken kunnen echter ook prima onder lokale verdoving worden verwijderd. De behandelend chirurg zal de opties altijd met je bespreken.

Fabel: zo’n ingreep moet je zelf betalen

Goed nieuws: het verwijderen van marisken/skin tags bij Xpert Clinics Proctologie wordt gewoon vergoed door de verzekering. Je betaalt alleen je eigen risico (als je dat nog niet gebruikt hebt), verder kost het je niets.

Fabel: van zo’n operatie moet je lang herstellen

Het herstel verloopt bij iedereen anders: sommige mensen hebben een paar dagen last, anderen een week. De meeste mensen gaan na twee tot vier dagen alweer aan het werk. Na verwijdering van marisken worden de wondjes opengelaten. Ze genezen vanzelf maar dat heeft even tijd nodig. De eerste dagen kunnen de wondjes pijnlijk zijn en wondvocht afscheiden. Het is dan belangrijk om de wondjes goed schoon te houden.

Feit: je kunt niet voorkomen dat je marisken krijgt

Dat klopt, maar je kunt de kans wel verkleinen door te zorgen voor een soepele ontlasting. Zorg dus voor veel vezels in je voeding, drink genoeg en beweeg veel. Probeer om niet te persen bij de ontlasting, zo voorkom je dat er druk op de bloedvaatjes komt.

Veelgestelde vragen over marisken & skin tags

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 02Maak een afspraak