Feiten & fabels over marisken/skin tags
Marisken (ook wel skin tags genoemd) komen veel voor. Toch doen er ook veel fabels de ronde. Chirurg dr. Willem van Gijn vertelt je waar is - en wat niet.
Fabel: een mariske is een ‘oude’ aambei
Marisken zijn huidflapjes aan de buitenzijde van de anus. Het zijn opgerekte stukjes huid die achterblijven nadat de bloedvaatjes aan de buitenzijde van de anus opgezet zijn geweest. Zo’n opgezet bloedvat kan ontstaan als je aambeien hebt, maar ook bij mensen met obstipatieklachten zien we dit gebeuren. Soms ontstaat een mariske echter spontaan, zonder duidelijke aanleiding. Een mariske kán dus een het gevolg van een aambei zijn, maar dat is lang niet altijd het geval.
Feit: bloed op het toiletpapier kan duiden op marisken
Marisken bloeden meestal niet. Maar omdat je vaak flink moet vegen om het gebied na de ontlasting schoon te krijgen, kan het huidflapje beschadigen. Dat kan dan bloedverlies geven.
Feit: marisken zijn een typische zwangerschapskwaal
Marisken komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Bij vrouwen tijdens de zwangerschap zien we dit echter vaker. Geef de marisken na de bevalling een paar maanden tijd om te ontzwellen. De kans bestaat dat de huidflapjes daardoor slinken en geen klachten meer geven.
Fabel: marisken verdwijnen vanzelf weer
Helaas: marisken verdwijnen niet spontaan. Heb je er last van, dan heeft afwachten dus geen zin. We adviseren dan om een afspraak te maken bij een van de specialisten van Xpert Clinics Proctologie.
Rob liet zijn skin tag operatief verwijderen
"De huisarts was verrast dat ik al precies wist waar ik heen wilde."
Fabel: je moet er altijd aan geopereerd worden
Als marisken weinig klachten geven, hoef je er niks aan doen. De huidplooien zijn volkomen onschuldig. Heb je wel klachten (zoals jeuk of roodheid) of wil je er om hygiënische of esthetische redenen van af, dan kun je ze laten weghalen.
Fabel: marisken kunnen alleen onder narcose worden verwijderd
Bij grotere marisken adviseren we vaak om de ingreep onder narcose te doen. Kleinere marisken kunnen echter ook prima onder lokale verdoving worden verwijderd. De behandelend chirurg zal de opties altijd met je bespreken.
Fabel: zo’n ingreep moet je zelf betalen
Goed nieuws: het verwijderen van marisken/skin tags bij Xpert Clinics Proctologie wordt gewoon vergoed door de verzekering. Je betaalt alleen je eigen risico (als je dat nog niet gebruikt hebt), verder kost het je niets.
Fabel: van zo’n operatie moet je lang herstellen
Het herstel verloopt bij iedereen anders: sommige mensen hebben een paar dagen last, anderen een week. De meeste mensen gaan na twee tot vier dagen alweer aan het werk. Na verwijdering van marisken worden de wondjes opengelaten. Ze genezen vanzelf maar dat heeft even tijd nodig. De eerste dagen kunnen de wondjes pijnlijk zijn en wondvocht afscheiden. Het is dan belangrijk om de wondjes goed schoon te houden.
Feit: je kunt niet voorkomen dat je marisken krijgt
Dat klopt, maar je kunt de kans wel verkleinen door te zorgen voor een soepele ontlasting. Zorg dus voor veel vezels in je voeding, drink genoeg en beweeg veel. Probeer om niet te persen bij de ontlasting, zo voorkom je dat er druk op de bloedvaatjes komt.
Veelgestelde vragen over marisken & skin tags
Wanneer een mariske het gevolg is van een aambei of gestolde ader, dan is het dus zaak om deze te voorkomen. In dat geval dient u te zorgen voor een soepele stoelgang en moet u proberen om obstipatie te voorkomen. Dit kan door een gezonde leefstijl aan te houden. Denk daarbij aan voldoende beweging, iedere dag 1,5 tot 2 liter water drinken en tot slot is het zaak om iedere dag voldoende vezelrijk voedsel te eten. Vermijd wit brood en witte suiker en kies voor bruin brood, peulvruchten en genoeg groente en fruit.
Helaas is er nooit 100% garantie dat u een mariske kunt voorkomen. Zelfs wanneer u bovenstaande maatregelen streng in acht neemt, kan er toch een huidflapje ontstaan. Een mariske zal nooit van zichzelf genezen. Wel is er kans dat er meer huidplooitjes ontstaan in de loop der jaren. Het goede nieuws is echter: een mariske kan goed behandeld worden.
Normaal gesproken is de kans klein, let er wel op dat u persen tijdens het ontlasten zoveel mogelijk dient te vermijden. Bij eventuele zwangerschap of bevalling is het risico op terugkomen erg hoog.
Uw behandeling door de specialisten van Xpert Clinics Proctologie wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.
Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2023 bedraagt het minimale eigen risico € 385. Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Kijk dan hier of bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 02.
Meer informatie vindt u ook in de informatiefolder.
Een afspraak maken bij Xpert Clinics Proctologie is zo geregeld. Eén telefoontje naar 088 778 52 02 en we plannen meteen een consult voor u in. Xpert Clinics Proctologie kent geen lange wachttijden, u wordt dus altijd snel geholpen. We hebben met alle grote zorgverzekeraars afspraken gemaakt over de vergoeding van behandelingen door onze artsen. In uitzonderlijke gevallen heeft u wel toestemming van uw verzekering nodig. Daarbij helpen we u natuurlijk graag.