Blijf niet lopen met je anale klachten!
Voor vrijwel alle aandoeningen geldt: hoe eerder je een diagnose stelt, hoe eerder je kunt gaan behandelen, hoe sneller je ervan af bent. En dat geldt zeker ook voor anale klachten. Daarom hebben de chirurgen van Xpert Clinics Proctologie een dringend advies: heb je klachten, ga naar je huisarts!
We snappen het natuurlijk heel goed: als je jeuk hebt aan je anus, als het pijnlijk is om naar het toilet te gaan of als je bloed vindt in de wc-pot, dan zijn dat niet de makkelijkste klachten om mee naar de huisarts te gaan. In de wachtkamer kom je mogelijk je buurman tegen, bij de dokter volgt een lichamelijk onderzoek en vervolgens moet je hopen dat de juiste diagnose wordt gesteld. Maar voor vrijwel alle aandoeningen geldt: hoe eerder je diagnosticeert, hoe sneller je kunt behandelen, en hoe sneller je van je klachten verlost bent. Redenen genoeg dus om tóch die afspraak bij de huisarts te maken.
Bij aambeien
Heb je bijvoorbeeld last van aambeien? Een milde graad kunnen we prima behandelen met elastiekjes (Barron ligatie). Dat is een relatief kleine ingreep die weinig ongemak geeft maar het probleem uitstekend verhelpt. Wacht je te lang, dan worden de aambeien steeds groter en moet je een operatie ondergaan. Dan ben je met het herstel toch een stuk langer zoet.
Bij een fissuur
Hetzelfde geldt voor een fissuur. Is het kloofje in de anus nog redelijk vers, dan heeft het van nature een grotere genezingstendens. Met de juiste behandeling (bijvoorbeeld een zalf en bekkentherapie) heb je een grote kans dat je ervan af komt. Loop je te lang door, dan wordt zo’n fissuur ‘inert’: de genezingstendens is dan veel lager. Er ontstaat dan een ongewenste situatie waarin de kringspier zich niet meer kan ontspannen omdat je voortdurend pijn hebt. Zo’n vicieuze cirkel is veel moeilijker om te doorbreken.
Wanneer gaan?
Wanneer is een goed moment om naar de huisarts te gaan? Misschien ken je deze uitdrukking wel: 1 ei is geen ei, 2 ei is een half ei, 3 ei is een paasei. Voor anale klachten gaat hetzelfde op: 1 keer bloedverlies is geen bloedverlies, maar als het enkele weken aanhoudt is dat zeker een goed moment om aan de bel te trekken. In de tussentijd kun je best met zelfzorgmiddelen aan de slag. Maar realiseer je dat dit slechts symptoombestrijding is. Het geeft wel verlichting, maar neemt de oorzaak niet weg.
Gouden tip
Tot slot nog een tip: eet elke dag drie eetlepels lijnzaad. Tegenwoordig zijn deze zaadjes in bijna elke supermarkt en reformwinkel te vinden. Lijnzaad werkt goed laxerend zonder dat je darmen er lui van worden. Het is rijk aan vitamines, mineralen en essentiële vetzuren, maar ook een prima bron van vezels. Die vezels zijn nodig om de ontlasting soepel te laten passeren en dat is goed voor alle anale klachten. Zo kun je dat bezoek aan de huisarts misschien wel voorkomen!