Wat te doen tegen jeuk of pijn rond de anus?
Heeft u veel jeuk of pijn rond de anus? Kunt u er ’s nachts niet van slapen? Heeft u problemen met de stoelgang, een drukkend gevoel of zelfs wat bloedverlies bij het poepen? Dan bestaat de kans dat u last heeft van aambeien. Deze aandoening is gelukkig prima te behandelen. Blijf er niet te lang mee zitten, voordat u zelf niet meer zitten kunt.
Wat kunt u tegen de jeuk en pijn doen?
Allereerst wilt u natuurlijk weten of de jeuk en pijn komen door aambeien of door een andere anale aandoening. Daarvoor hebben wij een simpele test ontwikkeld die u direct online kan doen. Met de 8 vragen uit de test kunnen wij u het beste advies geven over de volgende stap van behandeling.
Wat zijn aambeien eigenlijk?
Aambeien zijn kleine zwellichaampjes (kussentjes) in de endeldarm die ervoor zorgen dat er geen ontlasting uit de anus lekt. Iedereen heeft ze dus eigenlijk. Door leeftijd, persen of zwaartekracht kan het te ver naar beneden en zelfs naar buiten zakken. Bovendien kunnen er door stuwing bloedkluwens ontstaan. Dit noemt men dan inwendige aambeien. Ook aan de buitenkant van de anus kunnen deze bloedkluwens ontstaan, waardoor pijnlijke bultjes en zwellingen rondom de anus verschijnen.
De meest voorkomende klachten bij aambeien zijn:
- Jeuk of pijn aan de anus
- Helderrood bloedverlies
- Zwellingen bij de anus
- Anale afscheiding
- Problemen met de stoelgang
Aambeien worden in de meeste gevallen veroorzaakt door zwangerschap, erfelijke aanleg, overgewicht of verstopping. U kunt er dus meestal niets aan doen dat u ze krijgt, maar u kunt natuurlijk wel zelf actie ondernemen om het te laten behandelen.
Ik heb last van aambeien. Wat moet ik doen?
Vermoedt u last te hebben van aambeien? Dan raden wij u aan een afspraak te maken met één van onze xtra vakkundige specialisten voor een behandeling. Xpert Clinics Proctologie beschikt over de beste behandelmethodes van aambeien.
Wordt zo’n behandeling vergoed?
Een behandeling bij Xpert Clinics wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar, zoals dat ook zou gebeuren bij behandeling in het ziekenhuis. De enige voorwaarde is, dat er een medische indicatie bestaat. U heeft ook een verwijzing van de huisarts nodig.
Blijf niet langer rondlopen met jeukende billen of pijn bij het poepen. Hoe eerder u er een specialist naar laat kijken, hoe sneller u van het ongemak verlost bent. Maak daarom snel een afspraak voor een consult of vraag uw huisarts om advies.