De 5 meest voorkomende anale problemen & behandelingen

De 5 meest voorkomende anale problemen & behandelingen

Er zijn in Nederland miljoenen mensen die last hebben van anale klachten. Velen schamen zich hiervoor en vinden het een gênant onderwerp. De stap naar de huisarts wordt pas gezet als het echt niet anders meer kan. Dat vinden we bij Xpert Clinics Proctologie zonde! Want hierdoor lopen veel mensen, misschien jij wel, onnodig en te lang met anale problemen rond. En om de schaamte er vanaf te halen (want anale klachten zijn niets om je voor te schamen) lichten we in deze blog de 5 meest voorkomende anale problemen. Plus we geven je oplossingen om ervan af te komen!

1. Aambeien & Barron ligatie

Aambeien zijn uitstulpingen aan de binnenkant van de anus. Het zijn kleine zwellichaampjes in de endeldarm en worden ook wel hemorroïden genoemd. Ze zorgen er samen met de kringspieren voor dat we geen ontlasting verliezen. Door persen bij harde ontlasting, tijdens of na een zwangerschap, of bij overgewicht kan het voorkomen dat de aambeien te ver naar beneden en soms zelfs naar buiten zakken. Dit kan vervelende klachten met zich meebrengen, zoals jeuk, bloedverlies, vochtverlies of een drukkend gevoel en aandrang om te poepen.

De oplossingen

Er zijn meerdere behandelingen om van aambeien af te komen. De meest toegepaste is de Barron ligatie. Deze methode, ook wel ‘elastiekjes schieten’ genoemd, kent een hoog succespercentage (75%). Met behulp van een kleine kijker worden de inwendige aambeien opgespoord. Het slijmvlies hierboven wordt opgezogen en afgebonden met een elastisch ringetje. De aambeien verschrompelen daarna vanzelf. Na verloop van tijd komen het afgebonden slijmvlies en het elastiekje vanzelf met de ontlasting naar buiten. Omdat de ringetjes worden geplaatst op het gevoelloze slijmvlies, doet de behandeling in principe geen pijn. Het effect is vaak na zes weken goed te merken. Soms is het nodig de behandeling te herhalen. Een Barron ligatie wordt altijd zonder verdoving uitgevoerd.

Daarnaast zijn er nog andere behandelingen mogelijk, die onder narcose plaatsvinden en onder een operatie vallen. Meer hierover leest u hier.
 

2. Anale fissuur & crème of botox

Een anale fissuur is een klein scheurtje in het slijmvlies bij de uitgang van de anus. Meestal zit dit scheurtje aan de rugzijde van de anus en een enkele keer aan de voorkant, dus richting uw vagina of scrotum. Zo’n fissuur geneest moeizaam (en soms zelfs niet) omdat dit gebied een slechte doorbloeding heeft. Dit wordt veroorzaakt door een te hoge spanning van de kringspier. De meest voorkomende pijnklachten bij een anale fissuur zijn: scherpe pijnklachten tijdens en na de ontlasting en bloedverlies.

De oplossingen

Ook voor het verhelpen van een anale fissuur zijn meerdere behandelingen mogelijk. Er wordt meestal gestart met het inwendig aanbrengen (door uzelf door middel van een vingercondoom) met Diltiazemzalf-crème voor minimaal 3 maanden. Deze crème ontspant de sluitspier en kan de anale fissuur genezen, zoals een handcrème wondjes aan uw hand verhelpt.

Als de crème niet het gewenste effect heeft, kan er botox in de kringspier gespoten worden. U kent Botox misschien als antirimpelprik: omdat het spieren ontspant vervagen mimiekrimpels. In de anus heeft Botox hetzelfde effect: het ontspant de inwendige sluitspier waardoor de druk in de anus vermindert en de bloedtoevoer verbetert. Op die manier kan het wondje genezen.

Mochten beide opties niet helpen, is een operatie nog een mogelijkheid. Hierbij snijdt de chirurg de anale fissuur weg. Het operatiewondje wordt meestal opengelaten en moet 2x per dag gespoeld worden. Deze behandeling gebeurt onder narcose, de overige behandelingen niet.
 

3. Fistel & diverse opties

Een fistel ontstaat doordat één van de anale klieren ontstoken raakt, waarbij er een abces ontstaat. Zo’n abces is een holte gevuld met pus, dat een weg naar buiten zoekt. Op die manier ontstaat een gangetje, dat ook na genezing van het abces blijft bestaan. Het loopt meestal vanuit het anale kanaal naar de huid rondom de anus. We noemen dit een perianale fistel.

Omdat de fistel een open verbinding tussen de anus en de huid is, kan er langs deze weg vocht, pus, lucht en soms zelfs ontlasting ontsnappen. Ook kunt u pijn en een zwelling ervaren.

De oplossingen

Een fistel geneest helaas niet vanzelf. Daarom is het goed om een fistel altijd te behandelen, ook als die weinig klachten geeft. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Om exact te kunnen bepalen waar de fistel zich bevindt en hoe het verloop is, is uitgebreid inwendig onderzoek nodig. Voor het onderzoek wordt u onder narcose gebracht. De chirurg kan dan goed bekijken hoe de fistel verloopt en wat de betrokkenheid van de binnenste en buitenste kringspier is. Dit bepaalt welke behandeling er gekozen wordt.

De mogelijke behandelingen zijn: opensnijden van de fistel, plaatsen van een seton (onoplosbare hechtdraad), een transplantatie van het anusslijmvlies of een laserbehandeling (waarbij de anale klier wordt weggehaald). Lees hier meer over deze behandelingen.
 

4. Skin tags/marisken & operatie

Marisken zijn goedaardige huidplooien rondom de anus en worden ook wel ‘skin tags’, oftewel ‘huidflapjes’ genoemd. Klachten zijn: een voelbaar huidflapje rondom de anus dat hygiënische klachten geeft, bloedverlies, jeuk, roodheid en schilfering van de huid.

Over het algemeen geven marisken geen klachten en hoeven ze niet altijd behandeld te worden. Er kan echter plaatselijke irritatie of zelfs een ontstekingsreactie ontstaan doordat poepresten achterblijven in de huidplooien. Dit kan jeuk, roodheid en schilfering veroorzaken. Marisken bloeden in de regel niet maar door het schoonmaken na de ontlasting kan het voorkomen dat er een klein wondje ontstaat.

De oplossingen

Als marisken klachten van (chronische) anale jeuk of cosmetische bezwaren geven, dan kunnen ze operatief worden verwijderd. Het verwijderen van de marisken / skin tags wordt op de operatiekamer gedaan door een chirurg. De huidflapjes worden nauwkeurig weggesneden met behulp van een elektrisch mes. Daarna wordt met een het elektrische mes de bloedvaatjes dichtschroeit.
 

5. Anale wratten & elektrisch wegschroeien

Anale wratten zijn roze of grijswitte wratjes die zich rond de anus bevinden. De wratjes zijn klein en zitten vlak bij elkaar, waardoor het oppervlak wel wat lijkt op een bloemkool. Anale wratten kunnen geen kwaad, behalve dat ze erg besmettelijk zijn. U kunt jeuk, pijn of een branderig gevoel rond de anus ervaren. Ze worden veroorzaakt door het HPV-virus.

De oplossingen

Anale wratten verdwijnen vaak vanzelf, hoewel dit wel tot twee jaar kan duren. Ook kunnen de wratten juist in de loop der tijd groter worden en zich steeds verder uitbreiden. Dan kunnen ze elektrisch weggeschroeid worden. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Na de behandeling is het belangrijk dat u de wondjes die wondvocht afscheiden drie keer per dag schoonspoelt met water, bijvoorbeeld onder de douche. Mocht u het HPV-virus nog in uw lichaam hebben tijdens de behandeling, kunnen er opnieuw anale wratten opstaan en dient de behandeling nogmaals plaats te vinden.
 

Dit moet u ook nog weten

De meeste behandelingen kunnen direct worden uitgevoerd tijdens uw consult. Dit geldt niet voor behandelingen onder narcose. U heeft altijd een verwijzing van uw huisarts nodig naar om een consult bij Xpert Clinics Proctologie te gaan.

Weet u na het lezen van deze blog dat u een anale klacht heeft waaraan u behandeld wilt worden? Vraag dan een verwijzing bij uw huisarts en plan daarna hier een consult of neem telefonisch contact op via 088-7785202.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 02Maak een afspraak