Aambeien: zelf oplossen of toch naar de huisarts?

Aambeien: zelf oplossen of toch naar de huisarts?

Hemorroïden, oftewel aambeien, zijn absoluut geen pretje. Ze leiden soms tot serieuze klachten, heftige pijnen en ongemakkelijke situaties.  Maar toch vinden we het moeilijk om ermee naar de huisarts of een specialist te gaan. Sterker nog, zelfs familie, vrienden of werkomgeving worden pas ingelicht als de pijn echt niet meer te verbergen is. Liever lossen we het zelf op, en hopen we dat de klachten vanzelf weer over gaan. Maar helaas is dat niet altijd het geval.

Wat zijn aambeien?

Iedereen heeft in feite aambeien. Het zijn kleine zwellichaampjes die een slijmvlies vormen in de endeldarm. Ze zorgen ervoor zorgen dat er geen ontlasting uit de anus lekt. Door zwangerschap, hormonen, te veel persen of zwaartekracht kan dit vlies te ver zakken en zelfs buiten de anus komen. Er kunnen zowel inwendig als uitwendig bloedkluwens ontstaan die kunnen leiden tot klachten zoals problemen met de stoelgang, jeuk, helderrood bloedverlies bij de ontlasting of bij het afvegen, een drukkend gevoel en vochtverlies, ook wel soiling genoemd. Soms zijn de aambeien ook voelbaar als bobbels rond de anus.

Heeft u last van anale klachten en vermoedt u dat u aambeien heeft? Doe onze online test voor duidelijkheid en behandeladvies.

Voorkomen is beter dan genezen

Aambeien worden meestal veroorzaakt door verstopping, overgewicht, zwangerschap of een erfelijke aanleg. En zoals bij elke vervelende aandoening is het voorkomen ervan beter dan achteraf genezen. Enkele handige tips voor het voorkomen van aambeien zijn:

  • Eet gezond, vezelrijk en gevarieerd: hierdoor zorgt u dat uw ontlasting zacht blijft en uw stoelgang regelmatig. U hoeft dan minder te persen en voorkomt stuwing.
  • Drink 2 liter water per dag: voldoende vocht is essentieel voor uw lichaam, ook voor uw darmflora.
  • Regelmatig bewegen: te lang stil blijven staan of zitten zorgt voor onnodige stuwing en verhoogt de kans op aambeien.
  • Niet te lang ophouden: ga naar het toilet als u aandrang voelt en houdt uw ontlasting niet te lang op. Dit zorgt er namelijk voor dat uw ontlasting verdikt, waardoor u harder moet persen.

Zelf behandelen

Bovenstaande tips zijn niet alleen handig om aambeien te voorkomen, maar helpen soms ook met het genezen van aambeien, zeker in een beginnend stadium. Om de klachten te verminderen, zijn er ook diverse zalfjes en pillen te verkrijgen bij een drogisterij. Deze bevatten vaak lidocaïne en zinkoxide. Lidocaïne zorgt ervoor dat de jeuk en pijn vermindert en zinkoxide zorgt ervoor dat de aambei mogelijk verschrompelt en verdwijnt.

Loopt u echter al langer dan een paar weken rond met aambeien, helpen de standaard zalfjes op pilletjes niet bij uw klachten of is de pijn zo hevig dat u ernstige ongemakken heeft zoals niet kunnen slapen, ondraaglijke pijn of hevige bloedingen? Dan is zelf behandelen niet de oplossing, maar kunt u het beste zo snel mogelijk een afspraak maken met uw huisarts.

Xpert Clinis is er Xtra voor u

Xpert Clinics Proctologie beschikt over de beste behandelmethodes van aambeien en is al jarenlang een vooraanstaand specialist voor alle anale aandoeningen. Vraag uw huisarts om advies en naar de mogelijkheden bij Xpert Clinics. Onze behandelingen worden bij een verwijzing 100% vergoed door uw zorgverzekeraar. Bovendien is Xpert Clinics Proctologie een zogenaamde focuskliniek, volledig gespecialiseerd in dit vakgebied. Dit betekent dat u xtra snel, xtra vakkundig, xtra persoonlijk en xtra duidelijk geholpen wordt. Alles is specifiek afgestemd op uw unieke klacht.

Lees hier meer over onze behandelingen of neem contact op met uw huisarts voor meer informatie en advies. Want met aambeien hoeft u echt niet lang te blijven zitten. Of staan.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 02Stel een vraag