Onze specialisten kunnen snel en effectief fissuren behandelen. In onze klinieken wordt u discreet behandeld en staat uw privacy voorop. U ontmoet dan ook direct de chirurg die u gaat helpen en kunt vaak al tijdens het eerste consult behandeld worden. Wij bieden u een veilige omgeving: kleinschalig…
Voelt u een scherpe pijn tijdens en korte tijd na de ontlasting (pijn bij het poepen), dan duidt dit meestal op een anale fissuur of getromboseerde aambei.
Een anale fissuur is een kloofje of scheurtje in het slijmvlies bij de uitgang van de anus. Het passeren van de ontlasting is pijnlijk wanneer u zo’n wondje heeft. Een getromboseerde aambei geeft veel spanning op de zeer gevoelige anale huid. Soms is het nodig zo’n aambei weg te halen.
Continue hevige pijn kan ook een uiting zijn van een abces. De klieren rond de anus zijn dan ontstoken en gezwollen en er kan pus uit komen. Door het abces open te maken (drainage) vermindert de pijn aan de anus. Soms kan uit een abces een fistel ontstaan.
Heeft u korte pijnaanvallen op willekeurige momenten, dan kan er sprake zijn van proctalgia fugax. Bij deze aandoening duren de pijnaanvallen maar kort, variërend van enkele seconden tot enkele minuten. De pijn is zeer hevig en voelt aan als kramp. Waarschijnlijk is een verkramping van de spieren in de bekkenbodem de oorzaak.
Heeft u last van anale pijn, dan kunt u maatregelen nemen om de pijn te verlichten.
Belangrijk!
Heeft u last van anale pijn of een pijnlijke stoelgang (poepen doet pijn), raadpleeg dan altijd uw huisarts. In de meeste gevallen is de oorzaak (vrij) onschuldig, maar soms kan de pijn aan de anus ook een signaal zijn van een meer ernstige aandoening. De huisarts kan een diagnose stellen en u zo nodig doorverwijzen naar een proctoloog voor verdere behandeling.