Jeuk aan de anus wordt ook wel peri-anale jeuk of pruritus ani genoemd. Peri-anale jeuk is in veruit de meeste gevallen onschuldig maar kan wel zeer vervelend zijn: het zorgt overdag voor irritaties en het kan u ’s nachts uit uw slaap houden. Deze vervelende kriebel aan de anus kan iedereen overkomen, van kind tot oudere. Wel is het zo dat het voornamelijk voorkomt bij mannen en vrouwen tussen de 45 en 65 jaar. Klachten komen vijfmaal meer voor bij mannen dan vrouwen.
Wanneer u last heeft van een jeukende anus zijn er enkele aspecten die kunnen wijzen op een mogelijke oorzaak van uw klachten. als u uwhuisarts gaat bezoeken, kan deze uw beter helpen en sneller de oorzaak vaststellen wanneer u beter inzicht heeft in uw klachten. Let u daartoe op:
Anale jeuk is een veelgehoorde klacht bij aambeien. Bij deze aandoening zijn de zwellichaampjes in de endeldarm door stuwing gezwollen. Door de zwelling in de huid raakt de huid om de aambei heen geïrriteerd, u kunt zich voorstelen dat dit flinke jeuk kan veroorzaken. Gelukkig kunnen aambeien op verschillende manieren behandeld worden. Hiervoor kunt u ook bij Xpert Clinics Proctologie terecht.
Fissuren zijn kleine wondjes of scheurtjes in de anus, die bij elk toiletbezoek opnieuw kunnen openscheuren. Fissuren gaan soms gepaard met slijmvorming en daarnaast jeuk, een scherpe pijn en een branderig gevoel.
Marisken zijn goedaardige huidplooien rondom de anus en komen zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Een ander woord voor mariske is ‘skin tag’, oftewel ‘huidflapje’. Hoe marisken ontstaan is niet helemaal duidelijk. Er wordt aangenomen dat een mariske een resttoestand is van een gestolde ader rondom de anus.
Wanneer een van de anale klieren ontstoken raakt, kan er een abces ontstaan. Zo’n abces is een zakje gevuld met pus dat een weg naar buiten zoekt. Op die manier ontstaat een gangetje, dat ook na genezing van het abces blijft bestaan. Het vervelende van fistels is dat ze nooit vanzelf sluiten. Het loopt meestal vanuit het anale kanaal naar de huid rondom de anus. We noemen dit een perianale fistel (fistula ani). Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk.
Jeuk verdwijnt soms vanzelf, maar wanneer de klachten langere tijd aanhouden, wordt het tijd om de huisarts te bezoeken. Deze kan op basis van de omschrijving van uw klachten en soms door een aanvullend onderzoekje vaak snel vaststellen waar de klachten vandaan komen. Soms is het probleem snel opgelost en kunt u met een zalfje weer naar huis. In andere gevallen, bijvoorbeeld bij aambeien of een fissuur, zal de huisarts u een doorverwijsbrief geven. U kunt dan bij Xpert Clinics Proctologie terecht.