Ik vermoed dat ik een fistel heb, en nu?

Neem contact op

Neem telefonisch contact op: 088 - 7785202

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Een korte toelichting: wat zijn fistels?

Een fistel is een onnatuurlijk gangetje dat loopt vanuit het anale kanaal naar de huid rondom de anus. Omdat dit een open verbinding is tussen de anus en de huid kan er pus, lucht, vocht en soms ook ontlasting door ontsnappen. 

Symptomen van een perianale fistel

Fistels komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ook bij bepaalde ontstekingsziektes van de darm (zoals de ziekte van Crohn) worden vaker perianale fistels gezien. Bij Crohnse fistels gelden andere behandelingen dan bij normale fistels; een medicamenteuze behandeling is dan aangewezen.

Ik vermoed dat ik een fistel heb, en nu?

Na een onderzoek naar welk type fistel u heeft, bepaalt de arts voor welke behandeling wordt gekozen. Een oppervlakkige fistel wordt vaak operatief weggesneden. Een andere behandeling is middels een Seton drainage waarbij een onoplosbare hechtdraad door de fistel wordt geleid. Deze draad zorgt er voor dat er geen vuil en vocht in het gangetje achterblijft en zo rustig kan helen. De anale fistelplug, een relatief nieuwe behandelmethode, geeft goede resultaten. Door het inbrengen van deze oplosbare plug, voorzien van groeifactoren, wordt de gehele fistelgang afgesloten. Om en door de plug heen zal zich nieuw bindweefsel vormen waardoor de fistel op den duur dichtgroeit. Deze methode geeft geen enkele schade aan de kringspier. Dat is een groot voordeel. Daarnaast behandelen wij chronische fistels met behulp van een laserbehandeling.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 02Maak een afspraak